Депутати Рівненщини закликають прийняти Виборчий кодекс

Під час сесії обласної ради депутати затвердили звернення до Верховної Ради України щодо прийняття Виборчого  кодексу України. Аргументували це тим, що одна з основних і загальновизнаних проблем законодавства про вибори закладена у недоліках застосовуваних виборчих систем.

До того, у зверненні зазначено, що: 

Потреба суттєвої модифікації виборчої системи визнається сьогодні як основними політичними силами, так і громадською думкою. Ми, депутати Рівненської обласної ради, вважаємо, що для демократичної держави велике значення має приведення українського виборчого законодавства та практики проведення виборів у відповідність до кращих європейських виборчих стандартів, зокрема, перейти до застосування пропорційної системи із відкритими регіональними списками.

На необхідність розробки і прийняття Виборчого кодексу України неодноразово звертали увагу міжнародні інституції – Парламентська Асамблея Ради Європи, Європейська Комісія «За демократію через право» (Венеціанська комісія), Бюро з демократичних інституцій та прав людини ОБСЄ.

Тому Рівненська обласна рада вважає, що прийняття Виборчого кодексу України дозволить суттєво вдосконалити механізм участі громадян України в державотворенні.

З огляду на викладене, ми, депутати Рівненської обласної ради звертаємось до вас з проханням прийняти в цілому законопроект №3112-1 від 02.10.2015 (проект Виборчого кодексу України).

Читайте також