Депутати Рівненської облради придумали, як подолати бідність

Сьогодні на сесії депутати обласної ради проголосували за Програму зайнятості населення Рівненщини та затвердили план заходів з реалізації Стратегії подолання бідності. Як зазначив в.о. директора департаменту соціального захисту населення Рівненської облдержадміністрації Олексі Шамак, чисельність безробітних (за методологією МОП) та кількість безробітних працездатного віку в середньому за 2017 рік, у порівнянні з  2016 роком, збільшилася на 3,8 тис. осіб і становила  60,1 тис. осіб.

Об’єктивними причинами такої ситуації є те, що область завжди була і залишається трудонадлишковою, а через низький попит на робочу силу ситуація залишається напруженою. Для вирішення проблем зайнятості населення в трудонадлишкових районах області доцільно посилити роботу з реалізації пріоритетних інвестиційних проектів та зменшити обсяги нелегальної зайнятості та збільшити рівень заробітної плати.

На підприємствах області проводилась робота з оновлення виробничих потужностей, запровадження інновацій та прогресивних технологій, освоєння нових видів конкурентоспроможної продукції та створення сучасних робочих місць, зокрема:

На ТОВ «Українські лісопильні» (м. Костопіль) іноземними інвесторами реалізовано проект «Реконструкція лісопильно-деревообробного виробництва з виготовлення пиломатеріалів в обсязі 300 тис. куб. метрів  у рік» (загальна вартість проекту 25 млн. євро). Створено 150 нових робочих місць. Урочисте введення в експлуатацію першої черги виробництва відбулось у грудні 2017 року.

На незадіяних виробничих площах ПАТ «Рівнесільмаш» створено
ТзОВ «Морган Феніче» – експортоорієнтоване підприємство з виробництва м’яких меблів. Загальна сума капітальних вкладень - 10,5 млн. євро. У стадії завершення ІІІ етап проекту вартістю 70 млн. грн. На підприємстві передбачено розширення виробничих потужностей, що дозволить наростити обсяги виробництва. Запланований річний товарооборот становитиме 50,0 млн. євро.

На ТзОВ «ОДЕК» Україна реалізується інвестиційний проект з розширення виробництва фанери з використанням вільних приміщень цеху ДВП вартістю 7 млн євро). Реалізація даного проекту дозволить вийти на потужність 105 тис. кв. метрів фанери у рік.

На ПрАТ «Костопільський завод скловиробів» (м. Костпіль) реалізується інвестиційний проект «Модернізація виробничого устаткування», з метою встановлення склоформуючої машини IS 10-24 DG італійської фірми «BDF», нової інспекційної машини MULTI-4, нової лінії контролю за якістю склотари. Впроваджено 3 нових види продукції.

На ТОВ "Свиспан Лімітед" здійснюється модернізація заводу, що передбачає заміну старої лінії формування і пресування ДСП на нову фірми "Siempelkamp" та заміну морально застарілої частини сушильно-сортувального відділення на нову сушильну лінію фірми  "Buttner" з фільтром вологої очистки

Лишається складною ситуація і з працевлаштуванням населення сіл, селищ та малих міст, що є наслідком недостатнього економічного розвитку цих територій.

Відтак, депутати затвердили перелік заходів, які будуть проводитися в області. Ознайомитися з ними можна тут.

До слова, кошти на реалізацію цієї стратегії передбачаються із Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок  безробіття, Фонду соціального захисту інвалідів, місцевих бюджетів, інших джерел, не заборонених законодавством.

Читайте також