Депутатів Рівненщини вчили децентралізації

У рамках проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС), який впроваджується Асоціацією міст України в партнерстві з Українською асоціацією районних і обласних рад, у Рівненській обласній раді відбулася одноденна фахова майстерня для представників обласної та районних рад.

- Від себе особисто та від імені депутатського корпусу обласної ради вітаю учасників сьогоднішнього заходу. Насамперед, хочу подякувати організаторам майстерні, нашим партнерам за організацію роз’яснювальної кампанії у регіонах країни. Переконаний, що всім разом нам вдасться втілити задекларовані реформи, - зазначив голова обласної ради Микола Драганчук.

Також голова обласної ради відмітив, що на Рівненщині вже сформовано 26 об’єднаних територіальних громад. У 2016 році п’ять із них (вибори у яких відбулись у 2015 році) освоїли 25,3 млн. грн. коштів субвенції з державного бюджету на розвиток інфраструктури. А вже у 2017 році для 18-ти об’єднаних громад на формування інфраструктури з державного бюджету виділено субвенцію в сумі 64,3 млн. грн. Ці кошти – можливість змінити на краще якість життя людей.

- Ситуація щодо децентралізації проста та складна водночас, - відмітив модератор заходу Олександр Даниленко. - На сьогодні в Україні створено понад 700 об’єднаних територіальних громад, понад 30 – очікують рішення ЦВК про призначення перших виборів.

Він розповів про нинішній стан і перспективи об`єднання громад і нормативно-правове забезпечення реформи органів місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні.

Серед питань, які цікавили учасників фахової майстерні, - спроможність новоутворених громад і перспективи районних рад і адміністрацій, законодавчі ініціативи, підготовка кваліфікованих кадрів для ОТГ.

Читайте також