До розробки Стратегії Рівненщини долучають міжнародних експертів

Міжнародні експерти взяли участь у засіданні робочої групи, що працює над Стратегією Рівненської області до 2027 року. Учасники зустрічі обговорили застосування у головному програмному документі нашої території смарт-спеціалізації – інноваційного інструменту ЄС для розвитку регіону.

«На сьогодні ми вже визначили галузі, що можуть стимулювати розвиток нашої території. Пріоритети: деревообробне виробництво, харчова промисловість та переробка продукції, органіка, транспортні послуги та логістика, IT-сектор. Тож на цьому етапі буде корисно почути рекомендації іноземних експертів стосовно розробки Стратегії та плану заходів з її реалізації», - звернувся до учасників зустрічі заступник голови Рівненської ОДА Ігор Тимошенко.

Міжнародним експертам презентували напрацювання до Стратегії. А це – аналіз соціально-економічного розвитку, swot-матрицю з порівняльними перевагами, ризиками та викликами для регіону тощо.

Нині робота над програмним документом знаходиться на етапі визначення смарт-спеціалізації і відбору проектних ідей. При чому кожен етап проходить громадське обговорення, адже повинен бути максимально публічним.

«Бачення розвитку регіону є. Тож тепер треба його впроваджувати на практиці», - зазначила міжнародна експертка з питань науки, технологій та інноваційної політики Клер Наувелерс.

Вона презентувала кращі рішення до аналогічних документів, що розроблені у таких країнах як Мальта, Іспанія, Фінляндія.

Серед головних напрямків роботи експертка назвала впровадження стратегічних проектів, переформування діючих програм для фінансування проектів з смарт-сектору, створення віртуальних платформ для налагодження комунікації стейкхолдерів.

А найголовніше - це налагодження нових зв’язків за межами регіону. Адже, коли напрямки смарт-спеціалізації розширюються, то з’являється потреба знаходити нових партнерів за межами своєї території. Таким чином здійснюється інтеграція регіонального бізнесу у глобальну економіку.

«Ці компоненти необхідні для того, щоб регіон став видимим для гравців на світовому ринку», - резюмувала Клер Наувелерс.

Нагадаємо, смарт-спеціалізація є інноваційним інструментом Європейського Союзу для розбудови регіональної спроможності завдяки двом ключовим підходам, зокрема, урахуванню місцевих умов та економіці знань. На практиці такий підхід передбачає виявлення конкурентних переваг та активів регіону, використання його інноваційного і наукового потенціалу. Проте успіху у впровадженні старт-спеціалізації можливо досягти лише за умови ефективної співпраці та синергії між місцевою владою, бізнесом, академічним середовищем, та громадянським суспільством.

Повідомили в Рівненській ОДА

Читайте також