Добровольців Рівненщини можуть визнати учасниками бойових дій

Депутати Рівненської обласної ради проголосували за Звернення до Президента України, Прем'єр-міністра України та Голови Верховної Ради України щодо підтримки законопроекту №7190. Документ визначає правовий статус осіб із числа добровольців, які брали безпосередню участь в антитерористичній операції, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення, але не були включені до складу Збройних Сил України, Міністерства внутрішніх справ України, Національної гвардії України та інших утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів. 

Дане звернення було винесено на розгляд сесії за ініціативи ВП ГО «Об’єднання добровольців» Рівненської області. У тексті звернення, зокрема, йдеться: «Велика кількість бійців добровольчих батальйонів зазнали поранень та загинули в боротьбі. Прикро, що на четвертий рік війни сім’ї тих, хто загинув, і тих, хто отримав поранення, до цього часу не отримали ні компенсацій, ні соціальної допомоги, ні державного захисту. Вважаємо це несправедливим і вимагаємо від керівництва держави прийняти законопроект №7190».  

"Прийняття Верховною Радою вищезазначеного законопроекту визначить соціальний і правовий статус тих, хто захищає Україну в лавах Української Добровольчої Армії, Добровольчого Українського Корпусу, Правого Сектору, батальйону Айдар, батальйону ОУН та інших військових формувань", - наголошується у Зверненні.

Нагадаємо, що Рівненська обласна рада неодноразово відстоювала права учасників АТО, в тому числі і добровольців, на місцевому рівні. Так своїм Рішенням від 17 червня 2016 року № 169 обласна рада визнала статус ветеранів війни – добровольців учасників бойових дій та клопотала перед Верховною Радою України та Урядом про визнання соціальних гарантій для цієї категорії громадян.

Також, 2015 року було прийнято Обласну програму соціального захисту учасників антитерористичної операції, яка передбачає забезпечення медичного, соціального захисту, адаптації, психологічної реабілітації, професійної підготовки (перепідготовки) учасників АТО. Програма фінансується з обласного та місцевих бюджетів, а також з інших джерел. З-поміж заходів, передбачених програмою, є зокрема, виготовлення  бланків посвідчень ветеранів війни – добровольців, пошукові роботи та організація перепоховань.

Крім того, з 2015 року здійснюється підтримка добровольців та їхніх родин за обласною програмою «Ветеран». Так, минулоріч на виконання цієї програми загалом було передбачено 550 тис.грн.

Також, згідно з рішенням обласної ради, були внесені зміни до Положення щодо надання пільгових кредитів сільським забудовникам в рамках Обласної цільової програми індивідуального житлового будівництва у сільській місцевості «Власний дім». Відповідно до чого, учасники АТО та родини загиблих, серед яких і добровольці, отримали першочергове право на таке кредитування. 

Читайте також