Догляд за помідорами у відкритому грунті: секрети великого врожаю

Ілюстративне фото

Правильний догляд за помідорами у відкритому грунті сприяє отриманню відмінного врожаю. Дотримуючись простих правил вирощування, ви зможете легко забезпечити їм необхідні умови для стабільного зростання і плодоношення.

Догляд за помідорами у відкритому грунті

Кущі помідорів необхідно регулярно прополювати, підгортати і розпушувати грунт. Заздалегідь біля кожної рослини встановлюють кілочок. Для найвищих сортів висота опори повинна бути не менше 80 см. Використовувати рекомендується синтетичну нитку, яка не викликає гниття рослин.

Полив помідорів у відкритому грунті

Томати не люблять надлишку вологи, застій води може стати причиною розвитку грибкових хвороб. До моменту появи зав’язі рекомендується лише злегка зволожувати грунт, не допускаючи пересихання.

Полив томатів у відкритому грунті при появі зав’язі проводять раз в 7-8 днів, досить 1 літра на рослину. У період росту і дозрівання плодів частоту поливу збільшують до 5-6 днів, кількість води збільшують до 2 л на кущ. Лити воду необхідно під корінь, уникаючи попадання на листя, оскільки це може викликати загнивання плодів. Рекомендується використовувати крапельний полив.

Брати воду слід з колодязя або свердловини, а водопровідну — відстоювати. Найкраще проводити полив у другій половині дня. Вода повинна бути прогрітою, оскільки холодна тільки зашкодить рослинам.

Підживлення томатів у відкритому грунті

Процедура проводиться кожні 2 тижні. Для добрива використовують 15 г аміачної селітри, 50 г суперфосфату і 30 г калію на 10 л рідини. На один кущ використовують 1 л розчину. Важливо при підживленні, щоб кількість азоту не перевищувало фосфор і калій.

Як підв’язати томати, догляд і пасинкування

Догляд за томатами у відкритому грунті полягає не тільки в поливі і підгодівлі. Відразу після зняття плівкового укриття з грядки, необхідно біля кожного куща томатів поставити кілочок. Його розміщують з північного боку на відстані 10 см від стебла і заганяють в землю на 30-40 см. Надземна частина опори зазвичай становить 1 м. Кущ починають прив’язувати в період його активного росту. Щільно прив’язувати стебло до опори непотрібно, шпагат повинен просто підтримувати рослину у вертикальному положенні. У міру зростання підв’язку піднімають вище.

Підв’язка кущів помідорів

Для того щоб плодів було більше і вони дозрівали швидше, необхідно формувати кущі. Найчастіше на рослині залишають одне основне стебло, а зайві пагони видаляють. Процедуру пасинкування необхідно проводити регулярно.

Процедура пасинкування помідорів

Молоді паростки, які виходять із заснування вже зростаючих кистей, підлягають видаленню, як і все листя, що знаходяться нижче перших гілочок. Їх просто відщипують двома пальцями.

Профілактика від хвороб і шкідників помідорів

Вирощування томатів у відкритому грунті робить їх особливо вразливими до поширених хвороб і шкідників. Дотримання профілактичних заходів дозволить частково уникнути проблем:

  • Дотримуйтесь сівозміни, намагайтеся не висаджувати томати поруч з картоплею;
  • Добре перекопувати грунт перед посадкою і дезінфікувати;
  • Уражені хворобами або шкідниками рослини необхідно видаляти для захисту здорових кущів;
  • Під час поливу стежте, щоб краплі не потрапляли на листя;
  • Відмовтеся від поливу в період сильного зниження температури;
  • Віддавайте перевагу новим сортам і гібридам, стійким до поширених захворювань;
  • Використовуйте народні засоби для відлякування шкідників, які пошкоджують рослини, і переносять захворювання (настій часнику чи цибулі).

Вирощування помідорів, буде вдалим і приємним, якщо забезпечити культуру всім необхідним і слідувати агротехніці. А як результат ви отримаєте відмінний урожай. Вирощуйте помідори, догляд за якими буде набагато легшим завдяки стійкості до захворювань і перепадів температур.

Джерело: сайт "Бабусин сад"

 

Читайте також