Догляд за трояндами восени: правильна обрізка та укриття

Ілюстративне фото

Правильний догляд за трояндами восени – запорука успішної зимівлі та пишного цвітіння влітку. Всі роботи по догляду за рослинами слід провести до випадання снігу. А саме:

  • Ще у вересні необхідно знизити полив і припинити рихлити ґрунт. Це має припинити ріст нового коріння та пришвидшить його дозрівання.
  • Очистити ґрунт навколо троянд від бур'янів і сміття.
  • Починаючи з середини жовтня рекомендується обірвати листя на висоту 15-20 см і недозрілі пагони.
  • За літо рослина втратила багато поживних речовин. Тому підживлення на зиму має зміцнити рослину, забезпечити її всіма поживними речовинами. Для цього використовують фосфорно-калійні добрива, які гальмують ріст куща, прискорюють одерев'яніння пагонів, що збільшить стійкість троянд до морозів. Краще використовувати гранульовані добрива. Вони всмоктуються поступово, не провокуючи зростання. Можна добрива приготувати самим. Підійде компост, збагачений попелом. Забороняється вносити азот, який провокує вегетацію.
  • Перед заморозками або на початку зими приступаємо до підгортання троянд. Підгортаємо на висоту до 25-30 см. Землю для підгортання краще принести з іншого місця, а не згрібати біля рослини. Це може пошкодити коріння. Не рекомендується для підгортання використовувати тирсу чи пісок, бо вони будуть утримувати вологу.

Обрізання троянд

Обрізка троянд – важливий елемент догляду за квітами та їх підготовка до зими. Шляхом прорідження пагони отримують більше світла, покращується циркуляція повітря та знижується ризик виникнення грибкових захворювань. Такі троянди легше вкривати. Обрізку потребують і дорослі рослини, і молоді кущі, посаджені в поточному році.

Обрізати троянди потрібно після настання холодів. Рання обрізка може стимулювати ріст пагонів. Найперше слід видалити сухі, пошкоджені й недозрілі пагони, старі гілки (старші трьох років) та гілки, що загущують кущ. Зрізи робіть на відстані 5-6 мм над брунькою та обробіть садовим варом. Після процедури повинно залишитись 4-5 міцних і здорових пагонів. Плетисті троянди потребують мінімальної санітарної обрізки. Чайно-гібридні, поліантові, флорибунди й мініатюрні троянди обрізають наполовину (приблизно на 15-20 см). На третину – чагарникові й великоквіткові сорти. Дрібноквіткові можна не обрізати. Достатньо буде лише прищипнут їх точку росту.

Після обрізки обробляємо залізним купоросом чи 1% розчином бордоської рідини.

Укриття троянд на зиму

Якщо морози будуть до -10° С, то вони не страшні для кущів. Але при нижчій температурі потрібно приступити до укриття. Але пам'ятайте, що троянди можуть не пережити зиму не так від морозів, як від випрівання при неправильному накритті.

Як правильно накривати троянди:

  • Підгорнуті троянди зв'язують чи нагинають для компактності.
  • Накриваємо чи обмотуємо білим агроволокном. Рівномірно розподіляємо його на грунті та закріплюємо там, де закінчується земляний горбок.
  • Встановлюємо каркас, надійно його фіксуємо та ще раз накриваємо агроплівкою. Фіксуємо шнурком чи кілочками. Якщо у Вас троянди ростуть рядком, то простіше зробити накриття у вигляді тунельного паркану, відповідно підгорнути троянди й накрити агроплівкою, а не замотувати кожну троянду окремо.
  • Є ще багато інших способів укриття. Наприклад, над кущем роблять каркас, який накривають картонним ящиком чи щитом. Поверх конструкцію покривають поліетиленовою плівкою.
  • Ялинові та соснові гілки це найкращий варіант для укриття. Там, де вони лежать, не заводяться гризуни, кущі добре провітрюються, весною у пагонів буде доступ до сонця. Головне, не перестарайтесь, щоб не нашкодити рослині.

Читайте також