У нацпарку на Рівненщині показали земноводних, які мешкають на його території (ФОТО)

Жаби в Національному природному парку "Пуща Радзівіла" – це не лише цікавий складник біорізноманіття, а й важливий показник екологічної стабільності екосистеми. Ці земноводні мають ключове значення в регулюванні популяцій комах та інших безхребетних, а також - у поживному циклі водойм і вологих місцезростань.

Жаби - це амфібії, що населяють практично всі частини світу. Вони живуть усюди - у водоймах або болотах, на землі, навіть на глибині декількох метрів у твердому шарі глини, на деревах. Учені виявили, що жіночим особинам жаб притаманні такі поведінкові хитрощі як прикинутися мертвою, аби уникнути небажаної уваги з боку самця.

У слов’янській міфології жаба асоціюється передусім із родючістю, вологою та дощем. Вона — хранителька річок, озер, колодязів, володарка води. Ідеєю родючості, живлячої вологи пояснюється її зв’язок із дітонародженням. Уважалося, що жаби витягують із води новонароджених і приносять їх до хати. Як і зміям, у деяких регіонах жабам приписували роль домашнього заступника, її часто використовували в народній медицині, ворожінні й чаклунстві.

Читайте також