Дрон за чотири дні: хто навчається у Рівному керувати безпілотниками

Фото: Суспільне Рівне

У Рівному готують операторів безпілотних літальних апаратів.

Про це пише Суспільне.

Курс опанування дронів триває 4 дні. Безробітних місцевих жителів навчають за гроші державного соцстрахування, а для працюючих — курси платні.

Лаборант кафедри екологічної безпеки Львівської політехніки Антон Долинський зараз проходить чотириденний курс оператора дронів у Рівному. Розповідає, що відвідує такі заняття, аби надалі навчати своїх студентів керувати безпілотниками.

"Щоб наші студенти входили у сучасні технології, а суто для кафедри й знову ж таки в інтересах абітурієнтів — для наукових досліджень. Аби збирати зразки ґрунтів, повітря, води, обстеження зон екологічних лих або потенційних ділянок, які необхідно обстежити, проаналізувати", — додав він.

Роман Біра працює в агрофірмі оператором дронів. Розповів, що на ці курси його із колегою направило керівництво. Він має навчитися управляти іншими безпілотними апаратами, які планують застосовувати на полях. 

"Ми застосовуємо агродрони, вимірюємо поля, окроплюємо, вносимо хімію, добрива. А маленькі будемо використовувати для обстеження полів, для аналізу поля, для того, щоб подивитися, що потрібно підживлювати у поля", — пояснив відвідувач курсів.

Проводить такі заняття у центрі профтехосвіти служби зайнятості Олександр Білик. Зареєстрованих безробітних навчають за гроші Фонду загальнообов'язкового державного соцстрахування, для інших — такі курси платні.

"Для навчання ми використовуємо два види дронів. Вони мають відмінності, цей дрон обладнаний додатково ще тепловізійною камерою. Цей дрон позиціюється для енергетиків, для моніторингу стану електромереж. Також його використовували під час ліквідації пожежі в Парижі, на Notre Dame de Paris", — зазначив викладач курсів.

На такому курсі дають базові знання користування дроном. Щоб бути оператором дрона у військових цілях, цих навичок не достатньо, пояснила заступниця директора центру профтехосвіти Оксана Зигалова.

"Це вже третя група слухачів, яка навчається у стінах нашого закладу освіти. Здебільшого навчаємо за професіями сфери сільського господарства. Навчаємо на таких короткотермінових курсах, де і аграрії зустрічаються, і будівельники, і навіть медійники, і екологи, і викладачі", — зауважила вона

Читайте також