Друга хвиля медичної реформи: як на Рівненщині готуються до змін?

Фото - відкриті джерела; Ілюстративне фото

Уряд дав старт другій хвилі медичної реформи, яка запрацює з 1 квітня 2020 року. Програма медичних гарантій запрацює у повному обсязі. Це перелік медичних послуг, які держава гарантує пацієнту безоплатно. Ця Програма приходить на заміну псевдобезкоштовній медицині. До Програми увійдуть послуги первинної, амбулаторно-поліклінічної, стаціонарної медичної допомоги, а також екстреної, паліативної допомоги та медичної реабілітації. Спеціалізовані медичні заклади мають бути готові до контрактування з НСЗУ, щоб отримувати кошти з національного бюджету за принципом «гроші йдуть за пацієнтом».

Наразі до контрактування з Національною службою здоров’я України за усіма показниками готові понад 82% медичних закладів, що надають спеціалізовану допомогу в Рівненській області.

“Трансформація системи відбувається в інтересах пацієнта. Саме пацієнт з його потребами та інтересами стає в центрі системи охорони здоров’я. Щоб безоплатно скористатися переліком медичних послуг Програми медичних гарантій, пацієнт повинен зробити кілька простих кроків - укласти декларацію з лікарем первинки, отримувати направлення на наступні рівні допомоги. Екстрена допомога буде надана всім, навіть якщо людина не має декларації із сімейним лікарем, терапевтом або педіатром”, -  зазначила директорка Департаменту комунікацій Тетяна Бойко.

Медичні заклади «вторинки» перейдуть на нову модель фінансування – «гроші йдуть за пацієнтом». Кошти держава спрямує за послуги, які гарантує пацієнту безоплатно.

Фото - Рівненська обласна рада

 Які ж можливості матимуть пацієнти згідно цих змін?

Громадяни не прив'язані ні до району, ні до міста, мають право обирати лікаря первинної ланки там, де їм зручно. Отримавши направлення, вони мають змогу обрати будь-яку лікарню на території України, де отримати фахову консультацію або планове лікування.

Це вплине на якість медичних послуг, що пропонують людям лікарні, а також забезпечить здорову конкуренцію.

Які види медичної допомоги з 1 квітня для українців будуть безоплатними ?

В наявності 27 видів пакетів медичної допомоги. Серед них на 2020 рік вибрано пріоритетні стани та хвороби, які будуть оплачуватися за підвищеним тарифом.  Це:

  • лікування мозкового інсульту - 1 млрд грн;
  • лікування інфаркту – 215,2 млн грн;
  • пологи – 1,7 млрд грн.;
  • неонатальна допомога– 1,3 млрд грн.

 «При реформуванні на первинному рівні у минулому році досягнуто істотних успіхів. Медики повірили нам. Нині активно готуємося до впровадження нової моделі фінансування на рівні спеціалізованої медицини», – каже директор Західного міжрегіонального департаменту НСЗУ Мар’яна Возниця.

У Рівненській області автономізовано 100% закладів «вторинки». З них комп’ютеризовано близько 64%. Зареєстровано в електронній системі охорони здоров’я –100%, підключено до МІС – також 100% спеціалізованих медичних закладів.

Фото - відкриті джерела

Голова Рівненської обласної ради Олександр Данильчук розповів, як на Рівненщині готуються до медичної реформи:

«Логічно, що бюджет області-2020 має соціальне спрямування, а медицина - серед пріоритетних галузей. У структурі видатків загального фонду обласного бюджету медична галузь займає 18 %. Це понад 265 млн. грн. Крім того, 6 млн. грн  розподілили між місцевими бюджетами на відшкодування вартості інсуліну.  Ми також частково закрили недофінансування на харчування та медикаменти: це понад 5 та 10 млн. грн. обласних коштів. Ще майже 4 млн. грн. спрямували на закупівлю необхідної комп'ютерної техніки».

Анна Карпець

Читайте також