Дубенський медичний коледж реорганізували: чого чекати студентам і викладачам

Фото - відкриті джерела; Ілюстративне фото

Учора під час другого пленарного засідання першої сесії Рівненської обласної ради депутати підтримали проект рішення, який передбачає реорганізацію комунального закладу «Дубенський фаховий медичний коледж».

Заклад реорганізовують шляхом приєднання до Рівненської медичної академії. Як це вплине на навчальний процес для викладачів і студентів, ми розпитали в начальника обласного управління охорони здоров’я Олега Вівсянника.

 «Для студентів і викладачів, на мою думку, нічого не зміниться, філія залишається, відділення дубенське лишається, просто адміністративна вся структура перейде під управління академічного закладу, який вищий є рівнем», - зазначив очільник медицини області.

- Студенти, які нині вже навчаються у закладі, отримають дипломи Рівненської медичної академії?

«Якщо до того часу завершиться процес реорганізації. Орієнтовно, це не більше двох місяців, може, три. Якщо не буде інших передумов для цього, - пояснив Олег Вівсянник.

- Чи передбачені скорочення персоналу?

«Звичайно, передбачено скорочення адміністративного персоналу. Це адміністрація закладу. Будуть такі самі філії як Костопільська і Рокитнівська, - додає начальник управління. - Вони ж функціонують».

- Як такі зміни вплинуть на кількість студентів?

«Набір ми кожен рік затверджуємо окремо, від цього це не залежить», - пояснив Олег Вівсянник. 

- Чим зумовлене таке рішення і що воно має на меті?

«У нас створений в області вищий навчальний заклад вищого рівня акредитації – це Рівненська медична академія. Збільшення потужностей і підвищення матеріально-технічної бази закладу, створення єдиного потужного закладу, який зможе, ми вважаємо, надавати більш якісну освіту вищого рівня акредитації, мати доступ до більших ресурсів. Бо, все ж таки, академія Рівненська медична – більший ресурсний заклад, - зазначає начальник обласного управління озорони здоров'я. - І це я не про фінансову складову, а матеріально-технічно, професорсько-викладацьким складом. Професори, доценти і викладачі будуть також надавати педагогічні послуги студентам, які навчаються. Це буде обмін.

- Яких результатів очікуєте?

«Як на мою думку, це важливо буде, бо ми зможемо підвищити рівень освіти, маючи більш потужну інтелектуальну базу. Це все робиться для того, щоб покращити якість освіти, власне, медичної освіти у Рівненській області, легше буде регулювати спеціальності і кількість студентів, які нам потрібні. Ми і так могли це робити, але тепер це буде більш системно. Не дивлячись на те, що зараз іде децентралізація по всіх напрямках, а тут, так сказати, іде укрупнення – централізація. Думаю, у даному випадку вона буде виправданою, - додав пан Вівсянник. - У нас питання не тільки у підготовці кадрів. У нас є питання перепідготовки, післядипломної так званої освіти. Постійне професійне удосконалення середнього та медичного персоналу».

- Чи передбачає таке приєднання зміну розміру заробітних плат?

«В тому числі, вони збільшуються. На скільки мені відомо, то від рівня акредитації закладу і збільшуються посадові оклади професорсько-викладацького складу. Стосовно вартості навчання, то вона повинна бути прописана в контрактах», - каже Олег Вівсянник.

До слова, раніше вже реорганізували медичні коледжі в Костополі та Рокитному - їх також приєднали до Рівненської медичної академії.

Читайте також