Двоє ворожих агентів отримали реальні терміни: скільки зрадників і колаборантів викрили на Рівненщині за рік

На Рівненщині упродовж року співробітники СБУ провели низку масштабних операцій, викрили зрадників і колаборантів, яким повідомлено про підозру.

Так, речниця УСБУ в Рівненській області Анна Свінціцька-Савчук розповіла під час брифінгу у РОДА про набільші здобутки спецслужбовців за 2023 рік.

Зокрема, за її словами, з початку 2023 року, завдяки роботі співробітників спецслужби регіону, було повідомлено про підозру близько 276 особам. З них:

  • за державну зраду було повідомлено про підозру 11 особам,
  • за колабораціонізм та пособництво державі-агресору - близько 20 особам,
  • припинено діяльність 7 організованих злочинних угрупувань,
  • 3 особам було повідомлено про підозру за те, що вони передали дані про ЗСУ,
  • 24 особам за виправдовування збройної агресії,
  • 32 за розповсюдження комуністичної символіки,
  • повідомлено про підозру 42 особам, причетним до організації незаконного ухилення від військової служби, у тому числі - шляхом незаконного перетину державного кордону країни особами призовного віку,
  • 18 особам було повідомлено про підозру причетних до незаконного поводження зі зброєю, боєприпасами та вибуховими речовинами.

"2023 рік багатий на здобутки. Завдяки роботі СБУ було попереджено вчинення диверсії, було ліквідовано канал незаконного переправлення вогнепальної зброї та боєприпасів до неї в регіон. Крім цього, було викрито шпигуна, який здійснював розвідку за північним кордоном України та передавав ворогу дані про військовослужбовців ЗСУ. Крім цього, було викрито значну кількість осіб, які причетні до незаконного переправляння осіб призовного віку через державний кордон", - розповіла Анна Свінціцька-Савчук.

За словами речниці, реальний термін ув'язнення отримав агент головного управління генерального штабу збройних сил російської федерації - 10 років. Він слідкував за транспортною інфраструктурою регіону, таким чином агресор намагався зірвати поставки іноземного озброєння на південному та східному напрямках. Особа здійснювала обхід до ключових транспортних об'єктів інфраструктури регіону. Його затримали "на гарячому" під час підготовки до встановлення вибухівки у найбільш вразливих місцях вказаних об'єктів інфраструктури.

6,5 років ув'язнення отримав житель Вараського району - він виявився агентом білоруського кдб. Вказана особа є громадянином білорусі, але тривалий час проживає на території Рівненщини. Завданням агента був збір інформації про оборону північних кордонів держави та маршрути переміщення військової техніки ЗСУ.  Особу затримали "на гарячому" під час чергової спроби передачі розвідувальних даних білоруському кдб.

СБУ ліквідувала канал нелегального продажу зброї та боєприпасів у прикордонних регіонах України. Встановлено, що підозрюваний через власні зв'язки намагався вчинити збут вказаної зброї серед криміногенного кола. Потрапляння зброї у незаконний обіг могло призвести до загострення криміногенної обстановки та розхитування внутрішньо-політичної ситуації в регіоні. 

Також співробітники СБУ викрили та припинили дію шахрайської схеми виманювання грошей у родичів безвісти зниклих військовослужбовців. Схему організували троє ув'язнених у місцевій колонії Рівненщини, які відбувають покарання за скоєння тяжких злочинів.

Вказані особи знаходили в інтернеті людей, які шукали своїх безвісти зниклих родичів. За матеріальну плату вони пропонували допомогти з'ясувати їхнє місце перебування та звільнити з полону.

Читайте також