Двоє жителів Полісся, які переправляли "ухилянтів" до Білорусі, хотіли вийти на волю

Двох мешканців Рівненщини, яких підозрюються у незаконному переправленні осіб до Білорусі, залишили під вартою. 

Про це повідомлять у пресслужбі Рівненського апеляційного суду. 

Як зазначається, Рівненський апеляційний суд переглянув апеляційні скарги захисників, подані на ухвали слідчих суддів місцевого суду від 4 та 13 вересня 2024 року, якими задоволені клопотання слідчого СБУ про взяття 23-річного та 21-річного мешканців Сарненського району під варту строком на 60 діб із визначенням альтернативного запобіжного заходу — застави — в розмірі понад 242 000 гривень кожному.

Орган досудового розслідування повідомив обом підозрюваним про підозру у вчиненні незаконного переправлення осіб через державний кордон України організованою групою або з корисливих мотивів (ч.3 ст. 332 Кримінального кодексу України).

Відомо, що підозрювані, які були місцевими мешканцями й були обізнані з можливими маршрутами  перетину державного кордону України, за грошову винагороду в розмірі від трьох до чотирьох тисяч доларів США зустрічали чоловіків мобілізаційного віку в одному з сіл Сарненського району, надавали їм безпосередні вказівки та поради щодо незаконного перетину держкордону, а також, оминаючи блокпости та контрольні пункти, доставляли їх безпечними шляхами автомобілями та мотоциклами до іншого населеного пункту, що за півтора кілометра від державного кордону України з республікою білорусь.

Після повідомлення їм про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч.3 ст. 332 Кримінального кодексу України, місцевий суд задоволив клопотання слідчого СБУ та обрав для підозрюваних запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 діб із визначенням альтернативного запобіжного заходу у вигляді застави в розмірі 80 прожиткових мінімумів для працездатних осіб.

Захисники затриманих оскаржили ухвали слідчих суддів суду першої інстанції в апеляційному порядку.

Захисниця 23-річного підозрюваного увагу колегії суддів акцентувала на тому, що її підзахисний інвалід ІІІ групи, тому перебування в умовах Слідчого ізолятора не відповідає його фізіологічним потребам. Просила скасувати оскаржуване рішення суду та обрати її довірителеві запобіжний захід у вигляді домашнього арешту із застосуванням засобів контролю, а в разі залишення попереднього запобіжного заходу — зменшити розмір застави.

На зменшенні розміру застави із 242 тисяч гривень до 60 500 гривень наполягав і захисник 21-річного підозрюваного. Вказував на те, що його підзахисний неспроможний внести заставу в розмірі 80 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, а в разі виходу з СІЗО сумлінно виконуватиме покладені на нього процесуальні обов’язки.

Заперечив проти задоволення апеляційних скарг прокурор та просив суд залишити їх без задоволення, а оскаржувані судові рішення — без змін.

У своєму виступі він зауважив, що обоє підозрюваних у час, коли Україна веде боротьбу з російською федерацією за незалежність та територіальну цілісність, усвідомлено  і з корисливих мотивів надавали допомогу чоловікам призовного віку, створюючи суспільну небезпеку та підриваючи обороноздатність нашої країни. Вказав на основний ризик, передбачений ст. 177 Кримінального процесуального кодексу України: переховування від органів досудового розслідування та суду, оскільки чоловіки проживають у прикордонні з республікою білорусь і з огляду на висунуті їм обвинувачення добре обізнані зі шляхами незаконного перетину державного кордону. Також наголосив, що один зі спільників затриманих наразі перебуває в Польщі, а місця перебування інших встановлюються.

З огляду на зазначене вище, Рівненський апеляційний суд залишив без задоволення апеляційні скарги захисників підозрюваних, а оскаржувані ухвали слідчих суддів місцевого суду — без змін.

За такі дії молодикам загрожує покарання у виді позбавлення волі на строк від семи до дев’яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна.