Екскерівник медзакладу в Рівному, якого судять за розтрату коштів, хотів поновитися на посаді

Колишній керівник міської стоматологічної поліклініки Михайло Басюк, якого нині судять за розтрату коштів, намагався поновитися на посаді. 

Про це повідомляють у пресслужбі Рівненського апеляційного суду. 

Як зазначається, торік у серпні Михайло Басюк звернувся з позовом до Управління охорони здоров’я виконавчого комітету Рівненської міської ради про визнання незаконним та скасування наказу про неправомірне звільнення його з посади директора Комунального неприбуткового підприємства «Міська стоматологічна лікарня» та поновлення на посаді.

Суд першої інстанції задовольнив цивільний позов у повному обсязі, вказавши на негайне виконання рішення в частині поновлення на роботі.

Ухвалюючи оскаржуване рішення, суд першої інстанції виходив із доведеності і обґрунтованості вимог позивача, оскільки в оспорюваному наказі не вказано, які саме конкретно пункти контракту не виконав позивач, тобто роботодавцем не доведено, що будь-які порушення, які зафіксовані в актах службового розслідування, належать до його обов’язків, адже службовими особами комунального підприємства вважаються також й інші працівники.

Також відсутні обставини систематичного невиконання умов і обов’язків, передбачених контрактом, адже до прийняття оспорюваного наказу позивач до дисциплінарної відповідальності не притягувався.

Не погодившись зі таким рішенням, Управління охорони здоров’я виконавчого комітету Рівненської міської ради оскаржило його до Рівненського апеляційного суду, наполягаючи на скасуванні судового рішення та відмові позивачеві у задоволенні позовних вимог.

Вивчивши матеріали справи, заслухавши учасників судового розгляду, у тому числі свідків за клопотанням сторони захисту, колегія суддів виснувала про задоволення апеляційних вимог відповідача.

Прийшовши до переконання про скасування рішення суду першої інстанції, колегія суддів взяла до уваги той факт, що хоча сам по собі оспорюваний наказ і не містить чітких покликань на конкретні обставини недодержання позивачем трудової дисципліни, однак факти невиконання функціональних обов’язків керівника стоматологічної поліклініки підтверджується сукупністю перевірених та досліджених доказів у справі.

Апеляційний суд встановив, що позивач, перебуваючи на посаді директора Міської стоматологічної лікарні за контрактом із  2019 року, допустив низку порушень у діяльності медзакладу, виявлених у ході службової перевірки.

Крім того, виявлені порушення в забезпеченні періодичної повірки вимірювальної техніки, здійснення контролю якості надання медичної допомоги, здійснення медичного втручання без отримання згоди на медичне втручання, забезпечення умов для належного дотримання санітарних норм.

Також мають місце факти порушення керівником закладу Правил внутрішнього трудового розпорядку для працівників КНП.

У ході перевірки встановлено, що Михайло Басюк, здійснюючи управління підприємством, одноосібно вирішував питання статутної діяльності медзакладу, які віднесені до компетенції засновника — Рівненської міської ради.

Встановлено, що два працівники, які перебувають у штаті КНП «Міська стоматологічна лікарня», надання стоматологічних послуг здійснювали в селищі Квасилові, один з яких — у квартирі багатоповерхівки на підставі Договору-позички, укладеного позивачем без дозволу засновника.

Систематичне невиконання керівником медзакладу обов’язків, покладених на нього контрактом, доводиться змістом службової записки та актами службових розслідувань.

Додамо, що Михайла Басюка разом із ще двома лікарями судять за розтрату понад пів мільйона гривень. 

Читайте також