Електронному квитку в Рівному - бути?

Вже декілька років у Рівному говорять про впровадження електронного квитка в тролейбусах і маршрутних транспортних засобах міста. А років зо два в Україні діє Закон, який дозволяє вводити новий вид оплати в громадському транспорті під назвою «єдиний електронний квиток». Основна його мета – полегшити життя як водіям, так і пасажирам.

До прикладу, деякі міста свого часу не могли впровадити систему електронного квитка через відсутність відповідної законодавчої бази. Тепер в українських міст є ця законодавча база та свобода дій для впровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду в пасажирському транспорті.

Що таке електронний квиток і як він працюватиме?

Запровадження електронної оплати за проїзд дозволить створити так званий «єдиний квиток» для всіх видів громадського транспорту – автобусів, трамваїв, тролейбусів.

Е-квиток дасть змогу відмежувати водіїв від «чорної» готівки, а це своєю чергою покращить їхню роботу, оскільки водій керуватиме автобусом, а не збиратиме гроші з пасажирів. Це в Рівному планують ввести згодом, спочатку – тролейбуси.

Фото - відкриті джерела; Електронний квиток у Чернівцях

Е-квиток нарешті дозволить вести чіткий облік пасажирів, зокрема і пільговиків. Облік допоможе краще спланувати маршрути та випуск на них транспорту.

Основним способом оплати, тобто е-квитком, є електронна платіжна картка, схожа на банківську.

Варто нагадати, що альтернативою е-квитка може бути й одноразовий квиток з QR-кодом, який працює через додаток у смартфоні. QR-код – це тип штрих-кода, який може розпізнаватися камерою телефона. Для цього потрібно знайти наклейку з QR-кодом в електротранспорті. Відкрийте мобільний Приват 24 й відскануйте QR-код. Автоматично завантажиться вкладка «Квиток». Виберіть тип проїзного («студентський» або «стандартний»). Зазначте кількість квитків. Виберіть картку для оплати та підтвердіть купівлю.

Що таке валідатор?

Активізувати е-квиток і оплатити проїзд у всіх видах транспорту міста можна за допомогою валідатора. Це спеціальний пристрій для зчитування інформації, встановлений біля дверей чи в салоні тролейбуса/автобуса. За допомогою валідатора також ведеться облік коштів та поїздок.

Схема користування валідатором проста – щоби оплатити проїзд, треба приставити платіжну картку на кілька секунд до відповідної ділянки під дисплеєм. Після успішної валідації дисплей має засвітитися зеленим і роздрукується  чек. У разі невдалої валідації засвітиться червоне світло і буде вказана причина відмови (закінчилися кошти на рахунку, сплив термін дії картки, картка заблокована, тощо). Після завершення роботи з валідатором потрібно забрати роздрукований квиток і пройти далі по салону.

Фото - відкриті джерела

Як повідомляє видання «Фінгвін», аналізуючи відгуки мешканців міст, де вже працює е-квиток, проблемними залишаються наступні питання – не всюди можна придбати картку, не зчитуються одноразові квитки, або ж вражає неадекватна реакція на е-квиток у кондукторів. Крім того, вандали нерідко прикладають свою «руку» до терміналів на вулицях. У таких випадках правоохоронці просять звертатися на «гарячу лінію» вашого міста або повідомляти на спецлінію «102».

Утім, схожа система вже багато років успішно працює в багатьох містах світу. Це не лише зручно і безпечно, але й економить гроші та час пасажирів.

Електронний квиток у Рівному

На сайті міського голови Володимира Хомка ще в 2016 році публікували коментарі про впровадження Е-квитка в нашому місті:

 

Свого часу корейці пропонували рівнянам впровадити електронний квиток за власні кошти (до 15 мільйонів доларів), хотіли й декілька тролейбусів придбати, усі транспортні засоби пропонували оснастити GPS-навігаторами, ну і звісно одна багатофункціональна картка для оплати, яку можна використовувати у різних видах транспорту тощо. Однак, корейцям вирішили не довіряти. Міська влада ніби і підтримала цю ініціативу, але справа далі обговорення – не пішла.

Сам же голова, його заступники та начальники деяких управлінь їздили переймати досвід впровадження електронного квитка не лише в сусідні міста України, але й за кордон, зокрема Таллінн.

Фото із робочої поїздки Володимира Хомка в Таллінн

На розгляд членів виконавчого комітету Рівненської міської ради на засідання 10 вересня був поданий проект рішення Про запровадження пілотного проекту «Впровадження функціоналу безготівкової оплати проїзду у громадському транспорті м. Рівного». Його члени міськвиконкому – підтримали.

Засідання виконавчого комітету Рівнеради 10 вересня 2019 року

Це означає, що вже з 1 жовтня в Рівному в тролейбусах можна буде оплачувати проїзд електронною карткою або з допомогою мобільного телефону через QR-код. Поки що – в пілотному режимі.

«Компанія VISA передає для нашого міста в безоплатне користування 20 сучасних терміналів, які будуть потім видані кондукторам, яким проведеться за кошти компанії VISA, навчання і це буде стартом пілотного проекту. Ми плануємо пілотний проект впровадити на 6 місяців», - пояснив начальник управління стратегічного розвитку Сергій Гемберг.

Загалом пілотний  проект складається з таких етапів:

  • перший – створення нормативно-правових актів, необхідних для реалізації  пілотного проекту, визначення переліку учасників пілотного проекту;
  • другий – запуск і реалізація пілотного проекту, контроль за функціонуванням пілотного проекту  та його популяризація;
  • третій – оцінка результатів пілотного  проекту та їх оприлюднення.

Серед завдань пілотного проекту:

  1. Визначення переліку учасників;
  2. Запровадження  та діагностика технології роботи автоматизованої системи оплати проїзду та обліку пасажирів у міському пасажирському транспорті м. Рівне;
  3. Визначення готовності пасажирів громадського транспорту міста користуватись безконтактними картками при оплаті за  проїзд в тролейбусах;
  4. Запровадження  основних технічних вимог до обладнання, програмного забезпечення та технології роботи автоматизованої системи оплати проїзду та обліку пасажирів у міському пасажирському транспорті м. Рівне.

До слова, кондуктори в тролейбусах залишаться, вони будуть виконувати функції контролерів і кондукторів.  

 

Читайте також