Голів РДА на Рівненщині закликають активізувати заходи з енергоефективності

Місто Рівне третій рік є лідером в Україні з енергоефективності. За останні п'ять років обласний центр скоротив споживання газу удвічі – з 114 до 62 кубометрів. Тож голова Рівненської ОДА Віталій Коваль закликав керівників РДА брати напрацьований досвід міста у цій сфері.

«За показниками енергоефективності Рівне випереджає Київ. Тому беріть приклад у реалізації програм за участю створених у місті ОСББ й рухайтесь у цьому напрямку. Адже це і економія енергоресурсів, а також зменшення платіжок за тепло для населення», - зазначив Віталій Коваль.

Директор департаменту житлово-комунального господарства, енергетики та енергоефективності ОДА Володимир Пшеюк нагадав, що з минулого року місцеві органи влади позбавлені права встановлювати тарифи на утримання будинків. Усі ці функції покладені на ОСББ або управляючі кампанії. Тому в районах можуть підтримувати ОСББ через місцеві програми. Така допомога вже декілька років надається з обласного бюджету в рамках Програми енергоефективності Рівненської області на період 2018-2025 роки. Торік 63 ОСББ скористалися такою можливістю і утеплили свої будинки. 

На 2020 рік Програмою передбачено 500 тис. грн для ОСББ на відшкодування відсотків за кредитами.

Заступниця голови Рівненської ОДА Людмила Шатковська нагадала, що на сьогодні Рівненщина входить у трійку лідерів областей у напрямку енергоефективності. Водночас, такі результати маємо в основному завдяки заходам лише у великих містах – Рівне, Вараш та Дубно. «Цьогоріч держава передбачає колосальні кошти через Фонд енергоефективності, тому ОСББ варто скористатися такою можливістю», - звернулася вона до керівників РДА. Так, у 2020 році Фонд енергоефективності матиме близько 4 млрд грн, які будуть доступні для кожного ОСББ.

Наразі триває прийом заявок від ОСББ на участь у державній програмі «Енергодім», яка визначає умови та порядок надання Фондом енергоефективності грантів ОСББ для часткового відшкодування витрат, пов’язаних зі здійсненням заходів енергоефективності

Також Людмила Шатковська повідомила, що великий досвід у сфері енергозбереження має ГО «Ресурсний центр підтримки ОСББ Рівненщини». Громадська організація готова до співпраці з органами місцевого самоврядування для  втілення реформ  в галузі житлово-комунального господарства.

Пресслужба Рівненської ОДА

Читайте також