Готовність до прийому воїнів та психологічна підтримка: чим корисний "Ветеранський простір" у Рівному

На фото - колектив

У Рівному з 2020 року функціонує КЗ "Ветеранський простір" РОР - це комунальний заклад Рівненської обласної ради, який очолює Ольга Яковлєва.

Окрім консультаційних, методичних та координаційних послуг, заклад реалізовує низку проєктів в підтримку ветеранів, родин полонених, загиблих та зниклих безвісти внаслідок російської агресії. Зокрема, проекти:

  • "Соціальний менеджер громади";
  • “Ветеран і закон: нові виклики”;
  • "Паспорт готовності громади до подолання наслідків війни".

На фото Ольга Яковлева

Розташований "Ветеранський простір" у Рівному на вулиці 16 Липня. Рішення передати будівлю, де раніше розташовувався фонд держмайна, депутати прийняли на сесії 22 вересня 2023 року. Наразі в будівлі триває косметичний ремонт та планують облаштувати пандуси, щоб заклад став доступнішим для маломобільних груп. 

Перевагою КЗ є зручна логістика, («Ветеранський простір» розташований у центрі Рівного), що дає можливість швидко та безперешкодно до нього дістатися.

У закладі працює 11 фахівців, однак двоє з них сьогодні захищають Україну в лавах ЗСУ. В приміщенні центр займає 6 кімнат. В одній облаштовують хаб для зустрічей та спілкування ветеранів. Також тут можна попрацювати за комп’ютером, підзарядити гаджети, якщо виникне така необхідність. В решті кімнат працюватимуть фахівці центру і надаватимуть всебічну консультативну допомогу ветеранам війни, їхнім рідним, родинам зниклих безвісти та сім’ям загиблих Захисників та Захисниць.

"Завершити всі ремонтні роботи мають вже найближчим часом", - повідомила Ольга Яковлєва.

Проекти, які реалізовують у "Ветеранському просторі"

Одним із проектів, над яким працюють фахівці "Ветеранського простору" - це "Паспорт готовності громади до подолання наслідків війни". Результатом даного проекту буде своєрідний алгоритм, який допоможе, передусім, керівникам тергромад, організувати на території своїх ТГ спектр всіх необхідних послуг для ветеранів, бійців, їхніх родин та родин загиблих чи зниклих безвісти. А для цього на Рівненщині має діяти зручна та доступна мережа ЦНАПів, медичних установ, центрів реабілітації та психосоціальної підтримки, юридичних послуг тощо.

Крім того, ці заклади, установи та послуги мають бути внесені до окремої бази даних, коли людина просто у своєму мобільному може знайти інформацію, де і яку послугу чи допомогу може отримати за місцем проживання.

За словами заступника голови РОР Віталія Ундіра, в області готуються до того. що кількість ветеранів війни та їхніх родин буде зростати. Саме тому важливо створити у кожній громаді умови, коли не ветеран ходить за послугою, а послуга знаходить ветерана.

Також у КЗ реалізовують проект "Ветерани. Закон. Нові виклики". 

Фото працівниць КЗ

"Це незручна і некомфортна тема, адже суспільство хоче позитивний образ ветерана. Однак, нас з вами сьогодні захищають різні люди, з іншим соціальним статусом і різним бекграундом. Всі вони мають повагу та шану", - зазначила директорка закладу.

За її словами, питання конфлікту із законом у середовищі ветеранів почали ще вивчати з 20-го року. 

"Ми працювали з центрами пробації, працювали з хлопцями, які вступили в конфлікт з законом. Ми зрозуміли, що вони відчувають себе табуйованими. Ми мали підняти тему і висловити свою шану і допомогти. Упродовж проекту було кілька напрямків діяльності - відвідування відділів центру пробації в Рівненській області. Ми були у всіх 16 відділах, у слідчому ізоляторі, були в Городищенській колонії. Ми там зустрічалися з хлопцями, які воювали, але вступили у конфлікт із законом", - зазначає Ольга Яковлєва.

Учасникам проекту вдалося актуалізувати напрямки діяльності. 

"Ми створили алгоритм дій. В першу чергу - для голів територіальних громад. Перша точка - родина. Голова громади, який дбає про емоційний стан у громаді і прагне зменшити наслідки бойових дій - він буде робити все, щоб у хлопців було менше подразливих чинників". - додала очільниця «Ветеранського простору».

Ще один проект, який триває з 2021 року - "Соціальний менеджер громади". Мета проекту - щоб в кожній громаді був фахівець, який навчений працювати з ветеранами та членами їх родини. 

"Наразі в громада, фактично, є такі люди. На сьогодні в якихось громадах створені робочі місця і ця людина прийнята на роботу і займається цим. У деяких громадах тільки покладені обов'язки. Час диктує нам такі умови, що в кожній громаді має бути навіть не один фахівець, який навчений працювати з такою непростою категорією людей", - коментує Ольга Іванівна.

Фото з поїздки дітей військових до Карпат

Також працівники "Ветеранського простору організовують для військових, ветеранів та їхніх сімей арттерапії, освітні заходи, спортивні івенти та інше. Всі ці заходи покликані допомогти адаптуватися воїнам після тяжкого бойового досвіду. Крім того, за ініціативи працівників КЗ організовуються екскурсії для дітей військових чи бійців, які загинулим чи перебувають у полоні. 

Фото з екскурсії для дітей до міста Острог

Наразі одним із напрямків роботи закладу є допомога фахівцям, які працюють напряму з ветеранами. 

"Це тренінги підвищення кваліфікації державних службовців, це тренінги в Рівненській академії патрульної поліції для тих, хто буде працювати з ветеранами. Останнє - це навчання для так званих асистентів ветерана - програма німецького інституту навчання дорослих. Національно-патріотичне виховання - нас запрошують, щоб ми проводили уроки з молоддю", - каже пані Ольга.

Щодо спорту, то є "Бадмінтон для всіх". 

"Вже двічі проводився фестиваль "Бадмінтон для всіх". Його мотиватор - Микола Дідовець. "Спорт для всіх, "Інваспорт" і наш комунальний заклад об'єдналися і сприяємо тому, що ветерани та ті, хто проходить лікування у Клеванському госпіталі, приїжджають і грають в бадмінтон", - ділиться директорка.

Одним із пріоритетів роботи закладу є і збір та відправка допомоги на фронт. Так, воїнам на передому надсилають "гуманітарку" та речі, придбані завдяки організації та проведенню благодійних заходів.

У комунальному закладі є штатний психолог - це саме Ольга Яковлєва. Однак, всі працівники КЗ навчені надавати першу психологічну допомогу. 

"По нашому досвіду, перша психологічна допомога потрібна практично всім. І нам, в тому числі. А вже коли ми говоримо про більш детальну роботу - це вже коли сам ветеран або член його родини готовий приймати правила роботи з психологом. Це вже індивідуально", - додає Ольга Іванівна.

Адреса: 16 Липня, 77

Контакти: 067 474 8434

*Створено за фінансової підтримки Європейського союзу. Зміст є відповідальністю редакції «Рівне Медіа» та не обов'язково відображає позицію Європейського Союзу.

Читайте також