Громади Рівненщини співпрацюватимуть у боротьбі зі сміттям

Громади на шляху подолання проблеми побутових відходів

Бокіймівська, Боремельська, Вовковиївська сільські та Демидівська селищна ради обєднали зусилля для вирішення спільної проблеми зі сміттям

Нині міжмуніципальне співробітництво успішно втілюється у більшості областей України. На Рівненщині цей механізм тільки набуває популярності, наразі в області зареєстровано 5 угод співпраці територіальних громад. Загалом з часу ухвалення закону «Про співробітництво територіальних громад» 17 червня 2014 року на сьогодні в Україні було укладено 296 міжмуніципальних договорів між територіальними громадами.

27 грудня в смт Демидівка відбулось підписання договору міжмуніципального співробітництва у формі реалізації спільного проекту.Підтримку у процесі переговорів і укладення договору надававВалерій Мікуліч, радник з питань муніципальних питань Рівненського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону.

Договір підписано між ініціатором проекту – Демидівською селищною ОТГ – та двома об’єднаними територіальними громадами, Бокіймівською і Боремельською сільськими радами. Четвертою стороною виступила Вовковиївська сільська рада, демонструючивсю важливість піднятого питання. Таким чином вигоду від реалізації договору зможуть отримати жителі 48 населених пунктів 3 районів області.

Сторони домовились про реалізацію спільного проекту «Створення комплексноїсистеми поводження з твердими побутовими відходами у Демидівськійселищній раді, Бокіймівській, Боремельській та Вовковиївській сільськихрадах Рівненської області». Метою реалізації проектує створення належних умов дляполіпшення екологічної безпеки шляхом ліквідації несанкціонованихсміттєзвалищ, розташованих на території суб’єктів співробітництва,організації комплексної системи збору, транспортування твердихпобутових відходів з приватних домогосподарств танадійного знешкодження, технічного переоснащення системи збору ТПВ,що призведе до підвищення культури населення в поводженні з відходами тапокращення екологічного стану регіону.

Реалізація проекту передбачає ряд заходів, серед яких проведення інформаційно-роз’яснювальної кампанії серед мешканців територіальних громад щодо збору та вивезення сміття з приватних домоволодінь і екологічної культури; проведення процедури закупівлі техніки та обладнання, придбання контейнерів та спеціалізованої техніки для збору та вивозу ТПВ; запровадження сучасної системи управління ТПВ при співробітництві територіальних громад, облаштування майданчиків та встановлення контейнерів для сміття та ін.

Проект планується внести до переліку інвестиційних програм і проектів регіонального розвитку, що можуть реалізуватися за рахунок коштів Державного фонду регіонального розвитку. Окрім цього, будуть вишукуватись можливості залучення грантових коштів та міжнародної технічної допомоги.

Повідомляє відділ економічного розвитку,

інвестицій та регуляторної діяльності

Демидівської селищної ради

Читайте також