Ігри у війну. За гроші – не Батьківщину

 Одні йдуть – інші ховаються

З початку 2014 року пройшло шість «хвиль» часткової мобілізації. За цей період на Рівненщині 6.5 тисяч людей були змушені змінити цивільний одяг на військовий. Найбільше призвали з Рівного, Рівненського, Дубенського, Здолбунівського, Костопільського районів. В той же час на хвилі патріотичного піднесення добровольцями захищати Україну пішло близько 900 рівнян.

Пізніше демобілізувалися бійці призвані під час перших двох хвиль, які розповіли про реальні справи на лінії фронту. Тоді й зникло патріотичне піднесення, як стало зрозуміло, що на той час представляла з себе армія.

Тому не прийшли до військкомату за повісткою 4 тисячі людей, лише 72 із них притягнули до відповідальності. Решту – ще й досі розшукують. Найбільше «косили» в Рокитнівському, Зарічненському та Дубровицькому районах. В основному представникам військкомату і поліції не відкривали двері. Бували випадки, коли люди й собак спускали.

За словами тимчасово виконуючого обов’язків військового комісара Рівненщини Валентин Ревка, оцінивши тенденцію, їх працівники не інформували про свій прихід місцеву владу деяких населених пунктів, аби майбутніх солдат заздалегідь не попередили.


Додамо, що Ревко зараз замість Михайла Твердохліба, якого усунули з посади через скандал. Прокуратура звинувачує його в тому, що він відправив свого підлеглого за кордон, або той привіз йому «Фольсваген гольф 4». Слухання цієї справи проходить у міському суді Рівного.


За неофіційною версією, його попросили добровільно піти на іншу, менш вагому посаду, а тим часом тихо владнати цю справу.

Людей заохочує зарплата

На даний час півтори тисячі осіб погодилися служити за контрактом, із них – 115 жінки. Зазвичай, особи прекрасної статі служать на посадах психологів, фінансистів, зв’язківців, лікарів та кухарів. Контрактниками зараз найбільше укомплектовують десантні та розвідувальні частини. Якщо люди до цього часу не мали досвіду служби в армії, то її відправляють до навчальних центрів, де й готують. Досвідчених же одразу направляють до військових частин для бойового залагодження.

До слова, цієї осені на строкову службу прийняли близько 400 чоловік, але строковиків не залучають виконувати бойові завданні у зоні АТО.

Як завжди «шкутильгають» «бурштинові» землі Рівненщини.

Читайте також