"Їхати вперед завжди складніше": як медик з поліського селища очолив Рівненську обллікарню

Сьогодні усі знають Віктора Ткача як професійного лікаря, успішного менеджера, директора Рівненської обласної клінічної лікарні імені Юрія Семенюка. Однак, з чого усе починалося - медик розповів свою історію успіху.

Народився Віктор Олександрович у родині медиків на півночі Рівненської області у мальовничому селищі Зарічне.

"Мій батько Олександр Ткач родом із Буковини. І практично вся його родина звідти. Бабуся по мамі - із Хмельниччини, а дід – із Черкаської області. Мої батьки познайомились у Зарічному, де власне працювали на той час. Тато був хірургом, а мама акушер-гінекологом. Тож ми з братом жили в медичній атмосфері та бачили всі процеси, які відбувалися. Я пам’ятаю той стукіт у вікна по ночах, коли піднімали батька чи матір, аби допомогти людям", - розповідає Віктор Ткач.

За словами медика, у дитинстві складно було зрозуміти, чи подобається медицина. Однак, брат Віктора Олександровича ще у школі визначився із професією. 

Саме брат відіграв ключову роль у виборі майбутньої спеціалізації лікаря.

"Після закінчення школи мій брат Олександр не вступає до медичного інституту та йде на строкову службу в армію. Чому я так проводжу паралелі з братом, бо саме він відіграв ключову роль у моєму виборі. Коли брат не вступив до інституту, я зрозумів, що через два роки мене може також чекати такий же шлях. І я починаю займатися більш інтенсивно спортом, щоб в армії було легше", - згадує директор медзакладу.

Коли пан Віктор закінчив середню школу, брат саме повернувся з армії та  переконав його вступати з ним до медичного інституту. До спитів готувалися інтенсивно, займатися із викладачами. Оскільки улюбленим предметом у школі Віктора Олександровича була хімія, то це значно спростило йому навчання на першому курсі інституту.

"Ми обоє вступаємо до Чернівецького державного медичного інституту на факультет «Лікувальна справа». Із першого курсу і надалі – це були недоспані ночі. Я не знаю, в якому іншому, ніж медичний, закладі дається стільки інформації та підготовки майбутнім лікарям. Вимоги до студентів були дуже високі. Із ІІІ-го курсу я почав ходити в лікарню до батька на практику та доглядав за хворими", - каже медик.

Перша операція

Медик ділиться, що першу самостійну операцію зробив у інтернатурі. Тоді він мав оперувати гострий апендицит, однак виявилася пухлина апендикса.

"Тоді мені дали можливість самостійно все зробити з початку до кінця, наставники лише спостерігали зі сторони. Все пам’ятаю до дрібниць. Адже для хірурга перша операція – це завжди щось таке знаменне".

Вже на 3 та 4 курсах Віктор Ткач асистував на операціях з батьком. Частину інтернатури лікар проходив у рідному Зарічному. Туди і приїхав працювати після закінчення інституту. 

"Цей рік промайнув дуже швидко. Нас практично кожну ніч піднімали. Батько зробив такий графік, що пів місяця на виклики виїжджав мій брат, а пів місяця я. Виклики були різні: від різаної травми руки й до більш складних патологій. Тоді я мав змогу побувати травматологом, і урологом, і хірургом, звичайно. Через такий досвід пізніше, коли я розпочав працювати в Рівненській обласній клінічній ­лікарні, для мене деякі речі, як, наприклад, поставити катетер чи епіцистостому, зробити пункцію грудної клітки, не складали ніяких труднощів. Це була хороша школа універсального спеціаліста загальних хірургічних навичок", - каже директор обласної лікарні.

Колосальну практику Віктор Ткач здобув і в лікарні швидкої допомоги у Чернівцях, де підвищував кваліфікацію. Там його наставником став лікар-хірург Анатолій Василов.

Робота у Рівненській обласній лікарні

У Зарічне після клінічної ординатури медик повернувся у 30 років, однак, працювати у районній лікарні не дуже хотілося:

"Пам’ятаю, що тоді взяв відпустку. Багато ходив, думав, міркував – і вирішив! На той час ми вже зустрічалися з моєю майбутньою дружиною Оксаною. І тоді я вирішив: поїду в Рівне, влаштуюся на роботу – й одразу одружусь. Так, до речі, і сталось".

Приїхавши у Рівне, Віктор Олександрович відразу хірургом не влаштувався. Каже, це тоді було практично нереально, хоча він був готовим спеціалістом.

"Розпочав свою роботу в Рівненській обласній лікарні у листопаді 2000 року на посаді лікаря кабінету денситометрії та лікування остеопорозу і за сумісництвом черговим хірургом відділення хірургічної інфекції та проктології. Остеопороз – це була зовсім для мене цікава нова тема. Про такий напрямок практично ніхто й нічого не знав", - каже медик.

Однак, хірургія завжди притягувала Віктора Ткача:

"У 2005 році я очолив  відділення хірургічної інфекції та проктології. Тоді окремого відділення проктології ще не було. Я пройшов спеціалізацію з проктології. І ми почали виконувати в обласній лікарні великі проктологічні операції. Тема великих проктологічних операцій мене дуже цікавила. На той час відділення було з не найкращими умовами, але як-то кажуть: очі бояться, а руки роблять".

Які найважчі операції в хірургії?

За словами хірурга, із тих операцій, які були найважчі, це, звичайно, захворювання підшлункової залози. Такі пацієнти потребують багатьох повторних операцій. І це важкі перитоніти, хірургічний сепсис.

Амбіції та крісло керівника лікарні

Віктор Олександрович розповідає, що планів очолити лікарню ніколи не мав. Каже, що коли отримав пропозицію стати директором - не спав усю ніч, зважував і обдумував це. 

"Тоді я собі подумав і вирішив: якщо ти вже сів в цю життєву машину та їдеш, то в ній, звичайно, є задня передача, і якщо щось не виходить, можна чесно сказати: «Перепрошую, не справився», – написати заяву та йти з Богом. Але їхати вперед завжди набагато складніше й цікавіше. От і вирішив іти далі, розвивати лікарню, упроваджувати нові напрямки роботи", - пригадує очільник медзакладу.

Лікар каже, що черпає натхнення у своїй команді:

"Це мої заступники, висококласні спеціалісти та чудові порядні люди. Це ті, хто захоплює тебе розумом, мудрістю, знаннями. Я пишаюся багатьма спеціалістами, які йдуть поряд зі мною".

Сім'я та підтримка

Підтримку медик відчуває і від родини. Зокрема, від дружини Оксани та трьох дітей.

"Із моєю дружиною Оксаною ми познайомилися в моєму рідному Зарічному. Мені тоді було 25 років. Вона не лікар, має економічну освіту. Тому нам завжди цікаво спілкуватися не лише на медичні теми. Ми зустрічалися тривалий час – 5 років. Після одруження, у 2003 у нас народився старший син Сергій. Потім, через два роки, Олександр. Оксані було дуже важко, адже я був постійно на роботі. Однак вона завжди підтримувала мене й розуміла, наскільки моя професія важлива для мене та відповідальна. А вже коли у 2016 році народилася донечка Соломія, то в нашому житті з`явився новий генератор ідей та натхнення досягнути чогось більшого", - говорить Віктор Ткач.

Діти уже майже дорослі. Соломія в першому класі. Хлопці навчаються в Івано-Франківському національному медичному університеті.

Віктор Олександрович зазначає, що рішення піти у медицину було цілком прийняте синами:

"Сказати, що я хочу, щоб вони були хірургами, мабуть, скоріше ні. По-перше, це дуже важко. Не скажу, що я про щось шкодую. Просто можна обрати собі набагато легший шлях і почати швидше заробляти кошти. Але якщо вони оберуть цю спеціальність, я завжди їх підтримаю".

Наразі у підпорядкування Віктора Ткача близько 1700 працюючих

Головне завдання колективу медзакладу, на думку очільника - кожен має робити свою роботу якісно.

"Для забезпечення цього нами налагоджено співробітництво з лікарнями європейських країн для обміну досвідом. Підписано більше 10 угод про співпрацю з провідними клініками ЄС. Десятки працівників лікарні взяли участь у міжнародних медичних конференціях в Німеччині, Латвії, Італії, Австрії, США, Єгипті та інших".

Читайте також