Індексація пенсій і додаткові виплати: хто з жителів Рівненщини отримає доплати?

Фото - відкриті джерела; Ілюстративне фото

Понад 10,6 мільйона осіб одноразово отримають по одній тисячі гривень. Українські пенсіонери в другій половині квітня мають отримати по одній тисячі гривень. Це буде одноразова виплата. Також на травень запланована індексація (підвищення) пенсій, але вона може відбутися також у квітні - якщо знайдуть гроші в держбюджеті, передає ТСН

Ці виплати та підвищення передбачені постановою "Питання підвищення пенсійних виплат та надання соціальної підтримки окремим категоріям населення у 2020 році", яку Кабінет міністрів затвердив на своєму засіданні 1 квітня. Сам документ поки що відсутній на урядовому порталі.

Уряд підтримав соціальні ініціативи президента України Володимира Зеленського, які спрямовані на захист пенсіонерів та інших вразливих верств населення у зв’язку з глобальною кризою, спричиненою поширенням нового коронавірусу COVID-19.

ТСН.ua розбирався кому, скільки та коли будуть добавки до пенсій та соціальних виплат.

1000 ГРИВЕНЬ ПЕНСІОНЕРАМ

У квітні 2020 року усі пенсіонери, розміри пенсій яких менші за 5 тис. грн, мають отримати одноразову доплату в розмірі 1 тис. грн.

Які категорії пенсіонерів та інших громадян разово отримають по 1 тис. грн:

  • пенсіонери, розмір пенсії яких з урахуванням передбачених законодавством надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, сум індексації пенсії, щомісячної компенсації у разі втрати годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи та інших доплат до пенсій, встановлених законодавством, не перевищує 5 тис. грн станом на 1 квітня 2020 року;
  • одержувачі державної соціальної допомоги - особи з інвалідністю з дитинства та діти з інвалідністю (крім осіб з інвалідністю з дитинства та дітей з інвалідністю, які одночасно з цією допомогою отримують пенсію у зв’язку з втратою годувальника або державну соціальну допомогу дитині померлого годувальника, передбачену законом України "Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю");
  • одержувачі державної соціальної допомоги - особи, які не мають права на пенсію, та особи з інвалідністю;
  • одержувачі тимчасової державної соціальної допомоги - непрацююча особа, яка досягла загального пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату.

Загалом таку разову допомогу в 1 тис. грн отримають понад 10,6 мільйона осіб.

"Ми це можемо зробити одразу, коли будуть внесені зміни до державного бюджету на 2020 рік та затверджені необхідні фінансові документи. Якщо це все відбудеться, то вже від 14 квітня 2020 року люди отримають по одній тисячі гривень", - зазначила міністерка соціальної політики Марина Лазебна під час засідання уряду. 

ІНДЕКСАЦІЯ ПЕНСІЙ

Щорічне підвищення пенсій, яке мало відбутися від березня, нині заплановане на травень. Але в Кабміні нині шукають можливості, аби зробити перегляд пенсій уже від квітня.

Підвищення пенсій відбудеться на 11%. Середній розмір підвищення становитиме 260 грн.

ДОПЛАТИ ПЕНСІОНЕРАМ, СТАРШИМ 80 РОКІВ


Пенсіонери, які досягли 80-річного віку й отримують пенсії, нижчі за 9205 грн, щомісяця додатково отримуватимуть по 500 грн.

При цьому встановлюється, що для вказаних пенсіонерів:

  • зі страховим стажем 20 років для жінок та 25 років для чоловіків пенсійна виплата не може бути менша за 2600 грн;
  • зі страховим стажем 30 років для жінок та 35 років для чоловіків пенсійна виплата не може бути менша за 2100 грн.


ЧОМУ НЕВІДОМІ ТОЧНІ ДАТИ ВИПЛАТ ТА ПІДВИЩЕННЯ ПЕНСІЙ


Ці ініціативи потребують ухвалення змін до держбюджету, які лише розробляють. Влада обіцяє, що за тиждень підготує відповідні документи до розгляду у Верховній Раді.

"Пенсіонери та малозахищені особи перш за всіх потребують допомоги. Тому очікуємо наступного тижня підтримки бюджету Верховною Радою, щоб розпочати виплату разової допомоги вже у квітні", - сказав прем’єр-міністр Денис Шмигаль.