Іспитовий тест, бесіда з психологом та перевірка досьє: чого чекати суддям Рівненської області від реформи?

Фото - відкриті джерела

Сьогодні в Рівному  обговорили, що ж чекає на суддів у зв’язку із судовою реформою. Так як повністю оновити судовий корпус неможливо, Вища кваліфікаційна комісія суддів України запланувала в 2018 році провести кваліфікаційне оцінювання на відповідність займаній посаді 1060 суддів місцевих та апеляційних судів. Якщо суддя не проходить перевірку або ж відмовляється від її проходження – його звільняють.

«Основний акцент іде якраз на перевірку компетентності суддів. Воно містить два етапи – складення кваліфікаційного іспиту та дослідження суддівського досьє. За результатами, якщо іспит складено, досліджується досьє», - розповів керівник правових програм РОГО «Комітет виборців України», адвокат Микола Глотов.

Це оцінювання триває декілька місяців.  Суддя Апеляційного суду Рівненської області Надія Ковальчук, яка вже пройшла це кваліфікаційне оцінювання, поділилася своїми враженнями від цього процесу.

 
«Кваліфікаційне оцінювання включає в себе комплекс етапів, – пояснює суддя Надія Ковальчук. – Це, зокрема, психологічні тести, в тому числі бесіда з психологом. На основі цього роблять висновок про стресостійкість, врівноваженість. Ці тести займають фактично весь день, вони доволі непрості, та й підготуватися до них неможливо. Професійні ж якості оцінюють під час іспиту. Тестові завдання охоплюють доволі значний пакет питань. Також судді виконують практичне завдання. Крім того, досліджують і досьє судді. Там є вся інформація, зокрема, про судові справи, скарги. Є дані і щодо статків, і доброчесності. Співбесіда, яку проходить суддя на завершальному етапі, транслюється онлайн у «Ютубі». Тож за її перебігом можуть стежити всі охочі».

Іспит під час первинного кваліфікаційного оцінювання складається з анонімного письмового тестування та виконання практичного завдання. На відміну від іспиту, який судді складатимуть під час переведення до іншого суду, або застосування відповідного виду дисциплінарного стягнення, під час первинного оцінювання форма завдань буде інша. Загалом кваліфікація передбачає перевірку всіх чинних суддів і на предмет професійної підготовки, і соціальної адаптації, і доброчесності.

Для проведення письмового анонімного тестування відповідної категорії суддів, з урахуванням принципів спеціалізації та інстанційності, Колегією за принципом випадковості вибиратиметься 2 завдання: одне з яких має на меті перевірку знань положень усталених правових позицій Верховного Суду України, інше – практики Європейського суду з прав людини.

Окрім того, за словами судді  Дубенського міськрайонного суду Олександра Жуковська, складно через те, що процес кваліфікаційного оцінювання проходить без відриву від виконання основних функцій судді:

«Насправді підготовка займає дуже багато часу, адже потрібно опрацьовувати значний масив інформації, в тому числі піднімати всі справи, які розглядала.  Тим часом, і навантаження на роботі, в Дубенському міськрайонному суді велике. Наприклад, якщо за нормами за рік суддя має розглянути 186 справ, то у мене за минулий рік їх було 1119. Нам також направляють справи із сусіднього Радивилівського району».

Також, за словами пані Жуковської, суддю не допустять до наступного завдання, якщо вона не здала попереднє. Суддя підтверджує свою кваліфікацію, якщо набирає 2/3 загальної кількості балів (усього - 1000). Загалом усі судді Рівненської області проходитимуть таку кваліфікаційну комісію.

 

Читайте також