Італійські лікарі у Рівному працювали з хворими на муковісцидоз дітьми

Упродовж тижня у Рівному у Центрі муковісцидозу працювали фахівці з Італії. Такий центр створений на базі Рівненського обласного спеціалізованого диспансеру радіаційного захисту населення та налічує 3 палати. 

Нині на Рівненщині проживає 36 хворих на муковісцидоз, 28 з яких - діти.

"Найбільше уражаються в цьому процесі залози зовнішньої секреції, тобто порушення зростання слизу, який виділяється залозами зовнішньої секреції. Це призводить до тяжких наслідків, хвороби яка є рідкісною, тому до введення сучасних ліків такі пацієнти мали дуже короткий термін життя. На даний час маючи таку систему охорони здоров’я, маючи сучасні медичні засоби, фізіотерапевтичне лікування, вдалося продовжити термін життя і ми маємо 8 дорослих пацієнтів," - розповів заступник начальника управління охорони здоров'я Рівненської ОДА Олег Вівсянник.

Фізіотерапевт Джованні Марсіковерте, який впродовж тижня працював із хворими дітьми у центрі, зазначив, що рівненські медики, маючи обмежені можливості в лікуванні, роблять дуже багато. 

"Тут дуже важко, адже не вистачає сировини для роботи з пацієнтами, тому тут треба пристосовуватися до того, що вони (лікарі - ред.) мають в цей момент. Але з тим, що вони мають - зовсім небагато, вони вже займаються дуже добре. Для роботи з пацієнтами в Італії в мене є все, у той час, коли тут важко, бо деяких речей просто немає," - розповів Джованні Марсіковерте.

Зокрема, фахівці зазначають, що в таких центрах також необхідні додаткові спеціалісти - дієтологи та психологи.

Зазначимо, що італійські лікарі створили повний цикл лікування у муковісцидозу у Білорусі. 

Читайте також