Хомко відправив більшість працівників міськради у відпустку за власний рахунок

У Рівненській міській раді більша частина працівників пішли у відпустки за власний рахунок. Таку вказівку їм дав міський голова Рівного Володимир Хомко.

За словами речника міського голови Миколи Прокопчука, у звичному режимі наразі в міськраді працюють лише керівники деяких відділів та управлінь, а також співробітники, які відповідають за інформаційну діяльність.

- Більшість працівників Рівнеради справді пішли у відпустки за власний рахунок згідно вказівки міського голови. Це - звична практика зараз на карантині. Так роблять сьогодні в усіх державних установах. Загалом у Рівнераді у відпустки пішли близько 30 чоловік. Періодично люди виходять на роботу, наприклад, юридичний відділ - кілька чоловік і ходять позмінно. Адже судові засідання ніхто не відміняв, справи надходять, документи надходять. Якщо є навантаження – два чоловіка працює, немає – один. Це все робиться з метою безпеки, щоб менше контактів було, - зазначив Микола Прокопчук.

Журналісти порталу "Рівне Медіа" проконсультувалися з фахівцем, чи правомірним є відправлення працівників у відпустку за власний рахунок, навіть в період карантину. За словами юристки Яни Рубчук, згідно з чинним законодавством України ніхто не може бути відправлений у відпустку примусово. 

- Відпустка, незалежно від категорії співробітників або підприємства, на якому вони працюють, може бути надана виключно за домовленістю сторін або за бажанням працівника. Якщо ж ви все-таки зіткнулися з діями роботодавця, які спрямовані на те, щоб відправити вас у відпустку примусово без збереження заробітної плати і вас це не влаштовує, то ви можете відмовитися це робити, адже закон на вашому боці, і звернутися з заявою до компетентних органів - управління Держпраці, профспілки, до правоохоронних органів із заявою про злочин — ст. 172 КК України — грубе порушення законодавства про працю, або ж подати до суду, - наголошує Яна Рубчук.

 

Читайте також