Хто і як може балотуватися на посаду голови ОТГ на Рівненщині?

Правила балотування до сільської і селищної ради об’єднаної громади в 2018 році

23 грудня 2018 року відбудуться перші місцеві виборив 125 об’єднаних територіальних громадах України. Серед них і 3 громади на Рівненщини. Того ж дня за тими ж правилами, що і перші місцеві, в Україні пройдуть додаткові вибори депутатів сільських та селищних рад у 26 громадах. Тобто, загалом вибори будуть проводитись в 151 громаді.

Про правила і особливості балотування на посаду сільського/селищного голови та депутата сільської/селищної об’єднаної територіальної громади в питаннях-відповідях розповідає заступник директора з правових питань РОГО «Комітет виборців України», адвокат Микола Глотов:

Кого обиратимуть мешканці об’єднаних територіальних громад сіл і селищ під час перших місцевих виборів 23 грудня 2018 року?

Виборці в новостворених об’єднаних територіальних громад (ОТГ) сіл і селищ будуть обирати відповідно сільських/селищних голів, а також депутатів рад об’єднаних громад. У той же час вибори старост проводитися не будуть.

За якою виборчою системою відбуватимуться ці вибори?

Вибори сільських та селищних голів об’єднаних територіальних громад відбуватимуться за мажоритарною системою відносної більшості. Тобто, за тією системою, яка була в попередні рази (наприклад, у 2010, 2015 чи 2017 роках).

Для проведення виборів територію сіл і селищ, жителі яких добровільно об’єдналися в громаду, сільські/селищні виборчі комісії до 14 листопада включно поділять на одномандатні виборчі округи. Від кожного з таких округів до ради відповідної ОТГ буде обраний один депутат. У кожному з утворених округів переможе той, хто набере найбільшу кількість голосів з-поміж усіх кандидатів.

Вибори сільських та селищних голів ОТГ проводитимуться в єдиному одномандатному виборчому окрузі. Ним буде відповідна територія однієї об’єднаної громади. Виборці в межах цього округу обиратимуть одного голову. Перемогу також отримає той, хто набере найбільшу кількість голосів виборів відносно інших кандидатів.

Хто може балотуватися на посаду сільського, селищного голови, депутата ОТГ?

Кандидатом на посаду сільського/селищного голови, а також у депутати ОТГ може бути громадянин України, якому виповнилося 18 років і який не має обмежень, описаних у наступному питанні нижче.

Увага! Кандидатом може бути людина і без вищої освіти та/чи стажу роботи.

Важливо! Відсутність в особи зареєстрованого місця проживання («прописки») в конкретній громаді не впливає на право бути кандидатом у ній. Тобто, людина може бути зареєстрована за місцем проживання, наприклад, у Волинській області, а кандидатом у депутати бути до ради ОТГ у Рівненській.

Хто не може бути кандидатом на посаду сільського, селищного голови, депутата ОТГ?

Не може бути кандидатом особа, яка:

- визнана за рішенням суду недієздатною;

- не є громадянином України;

- має судимість за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину, злочину проти виборчих прав громадян чи корупційного злочину, якщо ця судимість не погашена або не знята в установленому законом порядку.

Чи може одна особа одночасно бути висунута і кандидатом у депутати сільської чи селищної ради, і кандидатом на посаду сільського або селищного голови?

Ні, не може. Якщо особа є кандидатом у депутати сільської чи селищної ради, то одночасно висувати її і на посаду сільського або селищного голови на цих виборах заборонено.

Хто має право висування кандидата на посаду сільського, селищного голови чи в депутати об’єднаної територіальної громади?

На цих виборах громадяни мають право висувати свої кандидатури через місцеві організації партій, які прийняли таке рішення, або шляхом самовисування.

При цьому, якщо кандидат висунутий місцевою організацією партії, то необов’язково, щоб він був або є її членом. Закон дає можливість висування таким способом і безпартійним громадянам України.

Куди і в які строки особа-самовисуванець має подавати документи для реєстрації кандидатом у депутати або кандидатом на посаду сільського чи селищного голови?

Особа, яка як кандидат у депутати або на посаду сільського чи селищного голови хоче взяти участь у цих виборах, повинна звернутися із заявою про це до відповідної сільської/селищної виборчої комісії у строк з 19 до 28 листопада 2018 року включно.

Які документи разом із заявою про самовисування має подати самовисуванець для реєстрації кандидатом у депутати або кандидатом на посаду сільського чи селищного голови?

Перелік документів, які самовисуванцю необхідно подати до територіальної виборчої комісії для реєстрації кандидатом у депутати селищної чи сільської ради, на посаду сільського або селищного голови об’єднаної територіальної громади є однаковим.

Так, людина має особисто прибути до відповідної територіальної виборчої комісії, пред’явити свій паспорт громадянина України та подати такі документи:

1) заяву про самовисування, підписану особисто кандидатом;

2) заяву про згоду на оприлюднення своїх біографічних відомостей у зв`язку з участю в місцевих виборах, підписану особисто кандидатом;

3) свою автобіографію, яка обов’язково повинна містити: прізвище, власне ім’я (усі власні імена) та по батькові (за наявності), число, місяць, рік і місце народження, відомості про громадянство, освіту, трудову діяльність, посаду, місце роботи (заняття), громадську роботу (в тому числі на виборних посадах), партійність, склад сім’ї, місце проживання, контактний телефон, наявність чи відсутність представницького мандата та судимості за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину, злочину проти виборчих прав громадян чи корупційного злочину;

4) декларацію про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру (за попередній рік) за формою, встановленою Законом «Про засади запобігання і протидії корупції» (форма декларації) за попередній рік;

5) заяву про наявність (відсутність) заборгованості зі сплати аліментів на утримання дитини, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за шість місяців з дня пред’явлення виконавчого документа до примусового виконання;

6) чотири фотографії кандидата розміром 4x6 см.

Чи існує затверджена форма заяви про самовисування особи в кандидати на посаду сільського, селищного голови чи в депутати?

Ні, обов’язкової до використання форми заяви щодо самовисування кандидата на посаду сільського, селищного голови чи у депутати ОТГ чинними нормативно-правовими актами не затверджено. Тому такий документ оформляється із дотриманням загальних вимог до заяв, передбачених Законом «Про звернення громадян».

Чи повинен кандидат на посаду сільського, селищного голови чи в депутати подавати декларацію, якщо він ніде не працював?

Так, декларація подається обов’язково. Просто в ній вказується на відсутність доходів та майна, якщо у декларанта їх не було (ставляться прочерки у відповідних графах).

Увага! Декларація подається виключно в письмовій роздрукованій формі.

Чи має право сільська або селищна виборча комісія відмовити в реєстрації кандидата з підстав наявності помилок або неточностей у поданих документах?

Ні, не має. Відповідно до ч. 6 ст. 42 і ч. 6 ст. 43 Закону «Про місцеві вибори» помилки і неточності, виявлені в поданих на реєстрацію кандидатів документах, підлягають виправленню і не є підставою для відмови в реєстрації цих кандидатів.

Якщо ж таке трапиться, то потенційний кандидат може оскаржити відповідне рішення в суді.

За яких обставин сільська або селищна виборча комісія може відмовити в реєстрації кандидата в депутати, кандидата на посаду сільського, селищного голови?

Сільська або селищна виборча комісія відмовляє в реєстрації кандидата в депутати, кандидата на посаду сільського, селищного голови в разі:

1) порушення встановленого Законом порядку висування кандидата;

2) відсутності передбачених цим Законом документів для реєстрації особи кандидатом;

3) припинення громадянства України особи-кандидата;

4) визнання судом кандидата недієздатним;

5) набрання щодо кандидата законної сили обвинувальним вироком суду за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину, злочину проти виборчих прав громадян чи корупційного злочину;

6) виявлення такою комісією обставин, за яких особу не може бути обрано депутатом або сільським, селищним головою (недосягнення 18-річного віку; згідно рішення суду особа не дієздатна; особа не є громадянином України; особа має судимість за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину, злочину проти виборчих прав громадян чи корупційного злочину, якщо ця судимість не погашена або не знята в установленому законом порядку на момент реєстрації кандидатом).

В який строк кандидат-самовисуванець на посаду сільського, селищного голови чи у депутати об’єднаної територіальної громади може припинити свою участь у виборах?

Кандидат-самовисуванець може припинити свою участь у виборах, якщо у строк до 3 грудня 2018 року включноподасть письмову заяву до виборчої комісії, яка його зареєструвала, про відмову від балотування.

Важливо! Таку заяву після подачі відкликати вже не можна.

Нагадаємо, що фахівці РОГО «Комітет виборців України» пропонують безоплатне юридичне консультування з виборчих питань учасникам виборчого процесу: виборцям, членам виборчих комісій, кандидатам.

Отримати консультації можна кількома шляхами:

- електронною поштою, написавши своє питання на адресу організації: [email protected];

- через сайт організації, написавши своє питання у відповідній формі «Запитання користувачів»;

- написавши своє питання в повідомленні на сторінці організації у Facebook.

Повідомляє юридичний відділ РОГО КВУ

Читайте також