Хто зробив 8 березня Міжнародним жіночим днем? (екскурс в історію)

https://ukr.media

Щорічно в світі 8 березня відзначають жіночий день. З чого почався цей свято і кому жінки зобов'язані його появою? Повідомля портал Ukr.Media.

Історія Міжнародного жіночого дня

Історія цього свята починається з "маршу порожніх каструль", який влаштували 8 березня 1857 року текстильниці Нью-Йорка. Їх вимогами були поліпшення умов праці, скорочення тривалості робочого дня, рівну з чоловіками заробітну плату.

Через 50 років в останню неділю лютого 1908 р. жінки знову протестували на вулицях Нью-Йорка за право брати участь у виборах. Жінки знов стали вимагати виборчого голосу, виступили проти жахливих умов праці, і особливо проти праці дітей. Поліція одержала наказ розігнати демонстрацію. У хід були пущені шланги з брудною крижаною водою.

Через рік у цей же час жіночі демонстрації знову повторилися. А в 1910 році 8 Березня вже стало святом всіх американських жінок. Так, 8 Березня родом із США.

Слідом за США в Копенгагені (Данія) відбулася Друга Міжнародна Конференція жінок-соціалісток, де виступала головна комуністка Клара Цеткін. В її планах у цей день жінки повинні були влаштовувати мітинги і ходи, щоб залучити суспільство до своїх проблем.

Власне, Міжнародний Жіночий день став з подачі міжнародних організацій Європи. На жаль, точної дати жінки на той момент ще не встановили. І вперше Міжнародний жіночий день святкували 19 березня 1911 року в деяких країнах Європи.

Традиції і прикмети 8 березня

8 Березня стало справжнім Міжнародним жіночим днем в 1914 році. Саме тоді, коли кинута молодим чоловіком Клара Цеткін і кинута молодим коханцем Роза Люксембург придумали 8 Березня Жіночий день. Клара і Роза вибрали 8 число неспроста - тому що цифра 8 більше інших нагадує жіноче тіло.

Вже з 1975 року ООН почала 8 березня проводити Міжнародний жіночий день.

Це свято вважається національним і вихідним у багатьох країнах світу, і навіть у віддалених і культурно далеких Захід африканських і азіатських країнах.

Традиції Міжнародного жіночого дня

Цей день прийнято відзначати в сімейному колі, з друзями або рідними. Не обійдеться свято без традиційних кольорів для представників прекрасної статі. Чоловіки намагаються приділити увагу кожній важливою жінці в його житті: мамі, сестрі, бабусі, коханої. В цей день звідусіль звучать компліменти і тости.

Також, нерідко в цей день жінки отримують пропозиції руки і серця, що робить цей день незабутнім.

Читайте також