Кого до кого приєднають: які ОТГ залишаться в Рівненській області

Новий перспективний план формування об’єднаних територіальних громад області прийняли члени робочої групи у Рівному. Згідно нововведень, на Рівненщині відбудеться укрупнення ОТГ – залишать вже існуючі перспективні громади, а менші об’єднають за географічним принципом.

Географія громад по районам різниться кількісно. У деяких районах залишиться лише одна-дві ОТГ, тоді як у Рівненському та Дубенському районах їх буде аж по 9.

За словами заступника голови Рівненської ОДА Ігоря Тимошенка, методику формування нової моделі адміністративного устрою рекомендував Кабінет Міністрів України.

– Як формується територія громад області? Береться місто обласного значення або місто районного значення і практично навколо цієї території формується нова або вже існуюча ОТГ, яка була сформована раніше в порядку добровільного об’єднання. Методика має 5 основних показників. Це - чисельність населення, чисельність учнів, площа території громади, індекс платоспроможності бюджету громади і частка місцевих податків та зборів у доходах бюджету громади, – пояснив Ігор Тимошенко.

Запропонований керівництвом області план громад ухвалювали голосуванням члени робочої групи. І якщо по частині районів зауважень ні в кого не виникло, то варіант з двома ОТГ у Березнівському районі викликав низку суперечок. Зокрема, своє незадоволення висловили представники Соснівської ОТГ, які наголосили на потребі зберегти їхню громаду в районі. Мовляв, лише дві ОТГ для такого великого району – це замало. Врешті, члени робочої групи залишили прийняття рішення по цьому питанню для представників міжвідомчої регіональної групи.

Активно дискутували щодо перспективного плану громад Дубенського району. Початково у районі мали залишити 8 ОТГ, однак представники Повчанської громади відстояли свою «незалежність» від Вербської громади.

У Рівненському районі, як і на Дубенщині, залишать 9 об’єднаних територіальних громад. До Рівного, згідно плану, приєднають села Городок, Обарів, Бронники, а також селище Квасилів.

Кожній громаді присвоїли певний рівень спроможності, виходячи від її економічного потенціалу. Тепер пропозиції членів робочої групи від Рівненської облдержадміністрації мають розглянути у Міністерстві розвитку громад та територій України.

За планом нового адміністративного устрою громад на Рівненщині залишиться 61 ОТГ:

Зарічненський район: 2 громади (Зарічненська, Локницька);

Володимирецький район: 6 громад (Володимирецька, Вараська, Рафалівська, Полицька, Антонівська, Каноницька);

Дубровицький район: 3 громади (Дубровицька, Миляцька, Висоцька);

Рокитнівський район: 3 громади (Рокитнівська, Березівська, Старосільська);

Сарненський район: 5 громад (Сарненська, Степанська, Клесівська, Вирівська, Немовицька);

Костопільський район: 4 громади (Костопільська, Малолюбашанська, Головинська, Деражненська);

Березнівський район: 2-3 громади (Березнівська, Малинська, Соснівська – під питанням);

Гощанський район: 3 громади (Гощанська, Бабинська, Бугринська);

Корецький район: 2 громади (Корецька, Великомежиріцька);

Острозький район: 1 громада (Острозька);

Здолбунівський район: 2 громади (Здобунівська, Мізоцька);

Млинівський район: 5 громад (Млинівська, Бокіймівська, Підлозцівська, Ярославицька, Острожецька);

Радивилівський район: 3 громади (Радивилівська, Козинська, Крупецька);

Демидівський район: 2 громади (Демидівська, Боремельська);

Дубенський район: 9 громад (Дубенська, Привільненська, Повчанська, Вербська, Смизька, Тараканівська, Семидубська, Мирогощанська, Варковицька);

Рівненський район: 9 громад (Рівненська, Олександрійська, Клеванська, Зорянська, Дядьковицька, Великоомелянська, Корнинська, Білокриницька, Шпанівська).

Читайте також