Коли в Україні святкуватимуть Великдень у 2021 році?

Фото - ілюстративне

Великдень серед християн вважається найбільшим та найсвітлішим святом в році, яке нагадує людям про перемогу над смертю Ісуса Христа, який помер за гріхи людей і спасіння людського роду від страшних бід, а потім воскрес на третій день.

Для багатьох християн Світле Христове Воскресіння – найбільш довгоочікуваний та улюблений день, до якого вони готуються заздалегідь та з особливим трепетом. Тому усім важливо знати заздалегіть, коли саме в році випадає це свято, адже його дата - нефіксована і змінюється з року в рік.

Як вираховується дата Великодня

Світле Христове Воскресіння – це перехідне свято, що не має фіксованої дати святкування й кожного року припадає на різні дні. Це пов’язано з тим, що згідно із церковним уставом, дата його святкування визначається на підставі сонячного і місячного календарів, а також з урахуванням декількох критеріїв.

Так, Великдень обов’язково припадає на недільний день. Ще одним чинником у визначенні дня Великодня є те, що він завжди відзначається після юдейської Пасхи. По-третє, Світле Воскресіння Христове традиційно святкується після першого повного місяця, який настає після весняного рівнодення.

Найпростіший спосіб визначити дату свята – скористатися пасхалією. Це - спеціальний календар, в якому Великдень вказаний на багато років уперед.

Християни західного і східного обрядів використовують різні пасхалії. Так, православна церква, як правило, використовує олександрійську пасхалію, тоді як католицька – григоріанську.

Великдень 2021: коли святкують православні й католики

У християн східного обряду (православних), зокрема і в Україні, Світле Христове Воскресіння у 2021 році, згідно із олександрійською пасхалією, припадає цьогоріч  на 2 травня. Перед цим світлим днем православні християни впродовж 40 днів дотримуватимуться суворого Великого посту – з 15 березня по 1 травня.

Християни західного обряду (католики) у 2021 році відзначатимуть Великдень дещо раніше – 4 квітня. Святу також передуватиме Великий піст, який розпочнеться за 45 днів до Великодня.

Отож, в Україні у 2021 році буде пізня Пасха.

Читайте також