"Концтабір Ягідне": суд виніс вирок окупантам, які місяць утримували в тісному підвалі 368 цивільних

Підвал у Ягідному, де росіяни утримували цивільних. Фото: Чернігівська облпрокуратура

Чернігівський районний суд виніс вирок 15 російським військовослужбовцям, які в березні 2022 року скоїли воєнні злочини проти жителів села Ягідне, що на Чернігівщині. Вони впродовж місяця утримували в тісному підвалі 368 людей, прикриваючись ними як живим щитом.

Про це йдеться у вироку суду, який надали hromadske.

Усі обвинувачені окупанти отримали найвищий термін покарання за ст. 28 і ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу — 12 років ув'язнення. Строк відбування покарання буде рахуватися із дня фактичного затримання засуджених.

Як уточнили в суді, вирок стосується таких 15 російських солдатів:

  1. Суван Сиин-оол;
  2. Айгарим Монгуш;
  3. Назити Монгуш;
  4. Ерес Ооржак;
  5. Аріан Хертек;
  6. Саян Хомушка;
  7. Олексій Борисов;
  8. Буян Дадар-оол;
  9. Шолбан Дамбар-оол;
  10. Доржу Демір-оол;
  11. Сайн Кенден;
  12. Віталій Монгуш;
  13. Аржан Саай;
  14. Буян Доржу;
  15. Амір Кенденов.

Фото: Чернігівська облпрокуратура

Як встановило слідство, російські військові утримували людей в підвалі Ягідного з 3 до 31 березня 2022 року. У приміщенні площею 197 квадратних метрів майже місяць перебували 368 потерпілих, серед яких - 69 дітей. Наймолодшій дитині було півтора місяця, а найстаршому за віком заручнику — 93 роки.

Фактично людей, які утримувалися в підвалі, використовували як живий щит, оскільки приміщення школи було «штабом» окупантів, зазначала прокуратура.

Через нелюдські умови утримання — відсутність достатнього простору, належних санітарних умов, доступу до повітря, їжі, води — померли 10 людей похилого віку.

Справу Ягідного почали розглядати в суді в серпні 2023 року. Потерпілі розповіли, що окупанти постійно охороняли периметр школи, а командував усіма чоловік з позивним Клен (справжнє ім'я — Семен Соловов). Слідство вважає, що саме він віддав наказ утримувати цивільних у підвалі школи. Його справу розглядатимуть окремо.

Читайте також