Кордони на замку: чи можна жителям потрапити на Рівненщину

Фото - відкриті джерела; ілюстративні фото

Чимало громадян України, в тому числі і рівнян, постійно проживають у країнах ЄС. Чи можуть вони безперешкодно приїхати в Україну власним транспортом на певний час, а потім безперешкодно повернутися на місце проживання? На це питання відповів перший заступник голови РОДА Сергій Подолін.

«З 17 квітня пункти пропуску через кордон були заборонені. В тому числі і пасажирські перевезення та переміщення громадян. Функціонували лише дозволи на переміщення, які потрібні для стратегічних інтересів держави. Що стосується громадян, які проживають за кордоном і хочуть відвідувати батьківщину, якщо вони не мають тимчасової посвідки на перебування в Україні, то таке переміщення за кордон заборонено. Тільки бувають виключення, коли хвороба близьких, похорон, тоді дозволяються. Що стосується перетинання кордонів людьми, які мають посвідку - перебування в державі не заборонено», - повідомив пан Подолін.

За його словами, без обсервації новоприбула особа обійтися не може.

«Тест на коронавірус, якій здають за кордоном, в Україні не дійсний. У нас є своє законодавство. Кожен громадянин, який перетинає кордон і має тимчасову можливість зупинятись в Україні, він повинен ввести додаток «Дія» у свій смартфон і знаходитись 14 днів на обсервації», - прокоментував перший заступник.

Що стосується виїзду громадян з України, то це не заборонено.

Читайте також