«Коридори чорні»: чи чекати в Рівному окремого пункту видачі COVID-сертифікатів

Фото з відкритих джерел

У Рівному в коридорах медзакладів минулі два дні спостерігався ажіотаж під кабінетами сімейних лікарів – усі хотіли отримати COVID-сертифікати. Щоденно у центрах первинної медико-санітарної допомоги «Ювілейний», «Центральний» та «Північний» видавали по 300-400 цих документів. Про це журналістам «Рівне Медіа» повідомив начальник міського управління охорони здоров’я Віктор Іськів. Сьогодні ситуація із чергами краща.

Також сьогодні з’явилась інформація, що з метою уникнення великого скупчення людей у медичних закладах, для видачі COVID-сертифікатів відкриють окремий пункт. Однак, Віктор Іськів розповів, що цю ідею поки «заморозили» через те, що відкрити цей пункт деінде, а не в медзакладі, не можна – потрібна печатка, котра є лише в одна на кожну установу. Тож нині працюють над впровадженням нового механізму, який дозволить мінімізувати контакти при отримання сертифікату про вакцинацію.

Нині є кілька варіантів, як це може бути:

«Всерівно у заклад потрібно буде прийти, щоб фізично забрати цей сертифікат. Перше – якщо вдасться зідзвонитись із сімейним лікарем і замовити видачу сертифіката. Тому що багато часу займає внесення даних. Тут треба дані внести, перевірити, аж тоді його можна роздрукувати, підписати. Через те, якщо дотелефонуються до сімейного лікаря і замовить такий сертифікат, то на наступний день можна забрати. Далі – при зверненні безпосередньо у заклад - там будуть QR-коди висіти, поки людина буде в черзі, вона через нього зможе зайти і свої дані внести. І вже черги не буде. Третій варіант – вистояти в черзі, але воно буде робитися сьогодні на завтра, - розповів Віктор Іськів. - Тобто в один день тільки можна буде замовити сертифікат, а на другий – забрати. Тому що виникло дуже багато питань в одному місці вносяться дані, роздруковується, тоді медсестри чи санітарки по всьому закладі бігають підписи збирають, а людина весь цей час  чекає. Працюємо над цими моментами. Поки остаточного варіанту немає. Коридори були чорні ці дні. «Північний», «Центральний» і «Ювілейний».

Людей закликають користуватись додатком "Дія", де можна згенерувати сертифікат. 

«Я хотів би звернутися до всіх керівників закладів. Якщо у людини є додаток "Дія", і там у людини вказано, що у неї - "зелений" сертифікат, не потрібно вимагати жодних папірців. Не створюйте навантаження і бюрократію у лікувальних закладах. У нас зараз в закладах по півтисячі людей стоять в чергах за папірцями, які їм не потрібні. Якщо ви не можете підтягнути сертифікат, будь ласка, зайдіть на сайт управління охорони здоров'я, там є детальна інструкція, як це зробити. Якщо навіть це не допомагає, телефонуйте на гарячу лінію. Але найголовніше - паперовий сертифікат не обов'язковим, якщо у вас є сертифікат у додатку «Дія», - пояснив заступник міського голови Рівного Юрій Поліщук. 

Читайте також