Куди йдуть гроші, які мешканці Рівненщини сплачують за газ?

Фото - відкриті джерела; Ілюстративне фото

Частка «Рівнегазу» з ціни для населення 6,9579 грн. за кубометр газу становить 72,5 копійок:

Структура ціни газу для населення

На сьогоднішній день  для побутових споживачів Рівного та  області діє єдина ціна на природний газ – 6,9579 грн. за кубометр газу. Частка «Рівнегазу» за послуги з доставки газу кінцевим споживачам розподільними мережами становить 72,5 коп. Решта суми перераховується на оплату вартості природного газу як товару, податкових зобов’язань перед державним бюджетом, послуг транспортування магістральними трубопроводами та  послуг постачання природного газу.

Складна економічна ситуація спонукає громадян використовувати всі способи заощадження власного бюджету, аби уникнути боргів за комунальні послуги, в тому числі й газопостачання. Більшість рівнян та мешканців області після різкого підвищення ціни на газ звернулося до органу соціального захисту населення за оформленням субсидії. Деякі сім’ї знайшли інший вихід – встановили лічильник газу.  Хоча вони продовжують нарікати на великі суми в їхніх рахунках за послуги з газопостачання та задавати питання, куди йдуть сплачені кошти.

Відповідь на це питання проста – сплачені за газ кошти надходять на рахунок зі спеціальним режимом використання в Рівненському  обласному управлінні АТ «Ощадбанк». Надалі банк самостійно здійснює розподіл цих коштів між учасниками доставки газу до споживача. Алгоритм розподілу визначений державою, а саме Національною комісією з питань енергетики та комунальних послуг.

Отже, алгоритм розподілу сплачених споживачами 6,9579 грн. за 1 куб. м газу такий:

  • власник газу НАК «Нафтогаз України» отримує 4,94 грн, або ж 71%.
  • до державного бюджету (податок на додану вартість) перераховується  1,16 грн.
  • ПАТ «Укртрансгаз» (за послуги з транспортування газу магістральними газопроводами) отримують 10 коп.
  • ТОВ «Рівнегаз Збут» за послуги постачання природного газу отримує 12 коп.
  • ПАТ «Рівнегаз» за послуги з транспортування газу розподільними мережами отримує 72,5 коп.

Отримані з тарифів кошти є основним джерелом для обслуговування газових мереж, встановлення безкоштовних лічильників, оплати роботи працівників підприємства та інших витрат.

Тариф на розподіл не переглядали Держрегулятором з 2016 року, а такі його складові, як витрати на матеріали та послуги взагалі не змінювалися з 2015 року.Тому товариству надзвичайно складно в таких умовах виконувати всі регламентні роботи по обслуговуванню газопроводів та споруд на них для забезпечення безаварійного та безперебійного газопостачання нашим споживачам. Крім того, компанія не має можливості підняти заробітну плату своїм працівникам, яка лишається нижчою на 50 %, ніж середня заробітна плата по галузі в Україні.

Читайте також: Чому працівники йдуть із "Рівнегазу"?

Читайте також