Курс домедичної допомоги, школа лікарняних клоунів та збереження Усті: 5 проектів з Рівного отримали міні-гранти

Сьогодні в Рівному презентували проекти, які виграли міні-гранти від Посольства Чехії в Україні. Усього на конкурс подали 10 заявок, однак, після обговорень, судді обрали тільки 5, які отримають по 35 тисяч гривень на реалізацію. Відтак, вже згодом будуть впроваджені такі проекти:

  • ГО «Вітрила надії» створить реєстр мешканців Рівненщини, які хворі на муковісцидоз. Нині відомо, що в області є 35 таких хворих, однак, як зазначає представниця організації Зінаїда Веремчук, людей, які живуть із муковісцидозом набагато більше:

«Метою проекту є забезпечення цих хворих правом на якісне лікування. Для нас це дуже важливе питання, коли кожен пацієнт на контролі, враховані всі його особливості».

«Суть реєстру в тому, коли питають, скільки треба виділити із обласного бюджету – ніхто немає чіткого реєстру та розуміння, скільки і з якимгенетичними хворобами є людей, адже є різні форми. Коли буде реєстр з цими генотипами, буде чітке розуміння, кому, скільки і яких препаратів потрібно», - додав лідер "Сто відсотків життя Рівне" Юрій Лазаревич.

  • Впровадження ініціативи «Збережемо Устю». 

«Метою проекту є збереження річки, очищення її та ліквідація незаконних скидів. Зараз ми розуміємо, що річка впливає і на здоровя мешканців Рівного, і на вологість повітря в місті, а також на готовність міста до зміни клімату. Ми також розуміємо, що річка фактично протікає в центрі міста і є видимими показником забруднення довкілля. Ми теж вирішили розгорнути кампанію по збереженню річки. В рамках кампанії ми будемо працювати над тим, щоб таки відбулася ліквідація незаконних скидів, щоб була постійно діюча робоча група, яка відповідальною за це. Крім того, ми хочемо інформувати мешканців Рівного про те, на скільки плачевною є ситуація із річкою, як кожен може долучатися до збереження її. Плануємо роздавати інформаційні листівки-інструкції. Серед також першочергових планів – проведення круглого столу, на який ми запросимо і міську владу, і науковців, і бізнес,  і інші зацікавлені особи», - розповіла учасниця ініціативи «Збережемо Устю» Наталія Литвин.

  • «Червоні носи» працюватимуть в Будинку дитини. Щоправда, для цього потрібно більше клоунів. Проект передбачає навчання їх.

«Наразі ми працюємо в обласні лікарні, ми починали як волонтери, двоє, але наразі нас більше десяти в більше ніж 10 відділеннях лікарні. Проект був написаний із тою метою, щоб ми йшли в дитячий будинок, вже є певні домовленості. Тема в тому, що це буде допомога в навчанні волонтерів, адже ми по Україні їздимо навчаємо лікарняних клоунів, нам треба й свої в будинок дитини», - поділився планами лікарняний колун Артем Алексєєв.

  • Громадська організація  «Такмед» спільно з представниками управління освіти створять курс домедичної допомоги для учнів старших класів.
     
  • Благодійний фонд «Скарбниця Надії» розробить положення про паліативне відділення в Рівному, а також про  виїзну паліативну бригаду. Вони мають на меті також навчати батьків працювати із хворими дітьми.

Впровадити ці проекти повинні до жовтня цього року, після чого буде презентація результатів.

Читайте також