Ледь живого дістали з-під завалів: у Львові врятували підлітка, що постраждав під час обстрілів на Харківщині

У Львові лікарі не лише врятували життя 13-річному Стасу, який постраждав під час обстрілу Грушовахи на Харківщині, а й допомагають прибрати шрами на обличчі.

Про це повідомляють Першому медичному об'єднанні Львова. 

Трагедія трапилася наприкінці червня. Стас був вдома, коли на нього обвалилася стеля. З-під завалів будинку дитину витягнув тато з допомогою рятувальників. Найбільше постраждала голова. У черепі хлопчика було 8-см дірка.

Хлопець дев’ять днів перебував у комі та кілька тижнів у реанімації Харкова. Потім його перевезли у Львів. Дитину до Національного реабілітаційного центру “Незламні” доправили у вкрай важкому стані .

Після того, як його вдалося стабілізувати,дитячі нейрохірурги виконали складну операцію із закриття великого дефекту черепа. Для цього разом із американськими колегами виготовили спеціальну пластину. 

- Паралельно за Стаса взялися опікові хірурги. Завдання: прибрати масивні шрами на обличчі дитини: носі, переніссі та біля верхньої губи. Якщо зволікати, рубці могли остаточно сформуватися і м’язи на обличчі частково втратили б свою функціональність. Тобто, Стас не міг би ними рухати, особливо - верхньою губою. Відтак щомісяця у місця ран лікарі вводили хлопчику гормональні ін’єкції. Це один з методів, який використовується для ефективного консервативного лікування рубців. - повідомляють лікарі. 

Таких ін'єкцій Стасу провели уже три. 

- Наразі Стас отримав останній укол. Попереду - перерва в рік. Опікові хірурги цей час спостерігатимуть за хлопчиком. Якщо буде позитивна динаміка, за рік він пройде ще один курс ін'єкцій, як ні - лікарі вдадуться до пластичних операцій, - длдають медики. 

Читайте також