Лікарі Рівненщини вчаться працювати з електронним реєстром пацієнтів

У рамках реалізації проекту Світового банку «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей» впроваджується електронний реєстр пацієнтів хворих на серцево-судинні захворювання. Наразі цей реєстр пілотно запрацював в медичних закладах Рівненського району. На черзі тестове впровадження реєстру в Сарненському та Березнівському районах. І доки триває впровадження реєстру лікарі медичних закладів області проходять навчання роботи з ним, аби бути готовими до роботи з новою інформаційною системою.

За словами начальника обласного управління охорони здоров’я Юрія Осіпчука запровадження даного реєстру в усі медичні заклади дозволить лікарям вторинного рівня мати доступ до усіх результатів обстеження пацієнта, що, у свою чергу, допомагатиме лікарям встановлювати більш точний діагноз.

- Часто лікарі-кардіологи вторинного та третинного рівня потрапляють в ситуацію, коли пацієнти, що звернулися до них, або яких доставляє швидка, не мають при собі результатів попередніх обстежень. Тож лікарі не мають повної картини перебігу хвороби пацієнта. Через це виникають ускладнення зі встановленням точного діагнозу. Втрачається дорогоцінний час, за який пацієнту можуть надати якісну медичну допомогу. Тому ми і запланували в рамках реалізації проекту Світового банку розробити та провадити електронний реєстр, що містив би усю історію хвороби пацієнтів, і доступ до якого мали б лікарі незалежно від місця проживання хворого, - розповів Юрій Осіпчук.

У свою чергу керівник групи впровадження проекту Світового банку на Рівненщині Сергій Рибачок розповідає, що розроблений реєстр дозволяє підключити близько тисячі користувачів. В першу чергу це будуть сімейні лікарі та лікарі – кардіологи вторинного та третинного рівня. Для його впровадження було придбано та передано для лікарів нова оргтехніка. А в обласній лікарні облаштований центр обробки даних.

-  В межах реалізації проекту для користування реєстром нами було закуплено та передано лікарям 320 ноутбуків, та 260 багатофункціональних пристроїв, а для забезпечення стабільної роботи системи було придбане мережеве та серверне обладнання. Також для захисту персональних даних впроваджується комплексна система захисту інформації. Таким чином сімейні лікарі та лікарі-кардіологи матимуть змогу отримувати оперативні та захищені дані про обстеження та історії хвороб їхніх пацієнтів, - розповів Сергій Рибачок.

Він також зазначив, що до даного реєстру заплановано підключити усі амбулаторії нашої області та кардіологічні відділення районних та обласної лікарень. Наразі лікарі проходять навчання роботи з реєстром. А вже після цього реєстр пацієнтів буде поетапно впроваджуватися в нашій області.

 

Читайте також