Лісівники Рівненщини носитимуть нову форму

https://lesovod.blogspot.com

Одяг, який використовуватиметься щоденно працівниками державної лісової охорони, складається із зимового, демісезонного та літнього костюмів, пише lesovod.blogspot.com

Наприкінці року в Державно­му агентстві лісових ресурсів України презентували нову форму для працівників державної лісової охорони — для щоденного носіння, чого раніше не було.

Нову форму затвердили єдиного зраз­ка: вона однотонна, кольору оливи (темно-зелена), складається із зи­мового, демісезонного та літнього костюмів. Зразки кожного елементу одягу — від взуття до головних убо­рів — теж затверджено.

— Це робоча нова форма, яка буде використовуватися працівни­ками при використанні своїх служ­бових обов’язків. Зразки вже готові, ми їх узгоджували з представниками обласних управлінь: враховували їхні думки, аби ця форма була зруч­ною у носінні, використанні в різних погодних умовах — у дощ, сніг, спеку, тому що лісівники працюють щодня. Раніше такої форми не було. Зразки костюмів для парадного та повсякденного носіння не скасовані. Тобто на різних подіях — засіданнях колегії, урочистих заходах — такий одяг і надалі буде використовува­тися, — розповів начальник Відділу охорони і захисту лісів Державного агентства лісових ресурсів України Ігор Будзінський. — Необхідність затвердження нових зразків фор­меного одягу для працівників державної лісової охорони виникла і в тому, що на сьогодні наше суспіль­ство дуже мілітаризоване: в краї­ні продається дуже багато різного камуфльованого одягу на ринках, у магазинах тощо. При цьому в Законі України «Про військовий обов'язок і військову службу» прописано, що заборонено носити форму, яку використовують Збройні Сили України. Сьогодні військову форму можна побачити на рибалках, мисливцях, будь-яких категоріях населення. Й у лісі можна було зустріти працівників державної лісової охорони одягнутих у різні зразки військової форми, яку можна було придбати на ринках. Часто на рукавах були емблеми Німеччини, Англії, навіть траплялися РФ. Тобто ходив хто в чому міг, це нічим не регламенту­валося. Також ми вирішили відійти від камуфляжу, бо у нас були деякі застороги в Донецькій і Луганській областях — у зоні проведення ООС та «сірій» зоні. Там працівники державної лісової охорони мали застереження від військових, аби вони припинили одягати камуфльований одяг, тому що по них можуть відкрити вогонь на ураження: невідомо, хто ж це ходить — працівник лісни­цтва чи диверсійна група. Тому від камуфльованого одягу ми відходимо.

До речі, перед Новим роком у першому читанні був прийнятий за­конопроект, у якому ідеться, що за носіння військового одягу або зна­ків розрізнення, які використовують військові, передбачена адміністра­тивна відповідальність — навіть до вилучення одягу.

Які ж особливості нової форми? Для її пошиття пропонується вико­ристовувати цупку тканину, стійку до розривів. У Держлісагентстві по­яснили, що вислухавши різні думки, прийшли до висновку, що погони будуть недоречними, наприклад, на футболці. Теж не зручно на куртці, коли працівник державної лісової охорони нестиме, наприклад, на­плічник чи сумку. Залишається на­рукавна емблема «Державна лісова охорона» на лівому рукаві і нагрудні знаки, де буде зазначатися посада і прізвище. Крім того, працівник дер­жавної лісової охорони має мати при собі службове посвідчення.

— Наші працівники часто ви­їжджають обмінюватися досвідом за кордон на різні конференції — в країни Євросоюзу, Білорусь. Звіс­но, ми придивляємося в чому там ходять працівники лісу, які в них знаки розрізнення, формений одяг — цим всім ми цікавилися, пере­глядали сайти цих відомств, врахо­вували цей досвід. Були пропозиції зробити формений одяг, схожий до білоруського, але все-таки ми зі­йшлися на думці, що він є більш подібним до російського, і це буде не коректно. Наприклад, у білорусів як знаки розрізнення є петлиці — такі ж, яку Російській Федерації. Ми ви­рішили, що буде неправильно, якщо наші лісівники ходитимуть у схожій формі до форми країни-агресора, — уточнив Ігор Будзінський.

Він зазначив, що в Лісовому кодексі України передбачено, що державна лісова охорона забезпечу­ється форменим одягом. Якщо так, то підприємства за власні кошти організовують пошиття форми, ви­дачу і контроль її носіння. Звісно, в окремих підприємств, особливо Південно-Східного регіону, може бути сутужно з власними коштами. Тому в наказі Держлісагентства сказано, що форма може бути пошита і при­дбана як за власні кошти підпри­ємств, так і за кошти інших джерел, не заборонених законодавством (але в будь-якому випадку форма має бути обов’язково на обліку). В регіо­нах підприємства самі вибиратимуть виробника одягу, який зробить одяг за затвердженими зразками. Тому цінова пропозиція може різнитися. 

Як порахували в Держлісагентстві, в середньому набір із трьох комп­лектів коштуватиме 8—10 тисяч гривень — це приблизна ціна. Також затверджено терміни носіння форми для кожного елементу — від року до чотирьох.

Окрім того, наказом Держліс­агентства не передбачено конкрет­ної дати переходу на нову форму.

— Ми не могли написати кон­кретну дату, розуміючи, що сьогодні не всі підприємства мають достат­ньо коштів, аби забезпечити сво­їх працівників. Якщо у нас лісової охорони є близько 16 тисяч осіб, то навіть по 8 тисяч для кожного — це досить значна сума. Перехід буде поступовий — по мірі можливості підприємства і по мірі необхідності в сезон. В обов’язковому порядку в бухгалтерському обліку підприєм­ства це буде відображатися, — наголосив Ігор Будзінський. — Парадна форма залишається — поки ми її не змінюємо, у свій час вона була по­годжена з Міністерством оброни України (залишаються всі знаки розрізнення, погони).

Оксана МИКОЛЮК

Читайте також