Люди, які перехворіли на COVID-19, мають проблеми із пам`яттю навіть через місяці

За даними американських вчених, коронавірус викликає когнітивні розлади навіть через місяці після хвороби. 

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на NBC News.

Так, науковці Школи медицини Ікана Медичного центру Маунт-Сінай (США) проводили дослідження когнітивних порушень після перенсеного COVID-19. Було з'ясовано, що близько 24% людей, які одужали від COVID-19, продовжують відчувати когнітивні труднощі, включаючи проблеми з пам'яттю, багатозадачністю, швидкістю обробки інформації та фокусуванням. При цьому порушення спостерігались у різних вікових групах. У дослідженні, яке проводилось, з квітня 2020 по травень 2021 рік взяло участь 740 людей. 

За словами авторки дослідження Жаклін Беккер, результати показали відносно високий рівень когнітивних порушень навіть через 7 місяців після хвороби. Найбільш поширеним когнітивним дефіцитом, яким страждає майже кожен четвертий пацієнт після коронавірусу, була проблема зі збереженням нових спогадів. Відзначається, що пацієнти відчували проблеми з відтворенням спогадів. Серед інших проблем була недостатня швидкість обробки інформації та виконавчі функції, включаючи здатність ініціювати, планувати, організовувати та виносити судження.

Частіше порушення мислення мали пацієнти, яким знадобилась госпіталізація, проте подібні симптоми спостерігались і в людей, які мали легку форму хвороби. 

Професор психіатрії та директор клініки Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі доктор Хелен Лаврецькі каже, що деякі пацієнти не можуть доглядати за собою після виписки з лікарні.

"Вони не можуть функціонувати, не можуть думати, їх пам'ять порушена, вони збиваються з пантелику. Коли вони їдуть кудись, то кажуть, що не знають, як вони туди потрапили", - говорить доктор.

Читайте також