Медична допомога для ветеранів у Рівному: на що може розраховувати військовий і його сім’я

В Україні ветерани війни, а це учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни, учасники війни, мають ряд пільг і гарантій їх соціального захисту, зокрема, у сфері здоров’я. Журналісти «Рівне Медіа» з’ясували, які медичні послуги можуть отримати ветерани війни у закладах Рівного та області.

У першу чергу відзначимо, що Конституція України в статті 49 установлює право кожного на охорону здоров’я, медичну допомогу та медичне страхування. Охорона здоров’я забезпечується державним фінансуванням відповідних соціально-економічних, медико-санітарних і оздоровчо-профілактичних програм. До того ж Конституція гарантує, що держава повинна створювати умови для ефективного й доступного для всіх громадян медичного обслуговування, а в державних і комунальних закладах охорони здоров’я така допомога надається безоплатно.

Для ветеранів війни як осіб, які виконували свій обов’язок перед державою, ризикуючи власним здоров’ям та життям, медичне забезпечення є однією з найактуальніших гарантій, адже вона найбільше забезпечує реінтеграцію. Закон України «Про статус ветеранів війни та гарантії їх соціального захисту» та деякі інші законодавчі акти для цих категорій осіб виділяють низку гарантій у сфері охорони здоров’я, які мають на меті забезпечити належний рівень медичної допомоги та реабілітації ветеранів.

Так, відповідно до ЗУ «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», учасники бойових дій та особи, прирівняні до них, постраждалі учасники Революції Гідності мають право на:

  • безплатне одержання ліків, лікарських засобів, імунобіологічних препаратів та виробів медичного призначення за рецептами лікарів;
  • першочергове безплатне зубопротезування (за винятком протезування з дорогоцінних металів);
  • безоплатне забезпечення санаторно-курортним лікуванням або одержання компенсації вартості самостійного санаторно-курортного лікування;
  • щорічне медичне обстеження і диспансеризацію із залученням необхідних спеціалістів;
  • першочергове обслуговування в лікувально-профілактичних закладах, аптеках та першочергову госпіталізацію.

Особи з інвалідністю внаслідок війни мають право на:

  • безплатне одержання ліків, лікарських засобів, імунобіологічних препаратів та виробів медичного призначення за рецептами лікарів;
  • позачергове безоплатне зубопротезування (за винятком протезування з дороговартісних металів), безплатне забезпечення іншими протезами та протезно-ортопедичними виробами;
  • безплатне позачергове щорічне забезпечення санаторно-курортним лікуванням із компенсацією вартості проїзду до санаторно-курортного закладу й назад (за бажанням осіб з інвалідністю замість путівки на санаторно-курортне лікування вони можуть один раз на два роки отримувати грошову компенсацію);
  • позачергове обслуговування амбулаторно-поліклінічними закладами, а також позачергову госпіталізацію;
  • щорічне медичне обстеження і диспансеризацію із залученням необхідних спеціалістів;
  • забезпечення путівками відповідно Міністерством оборони України, Міністерством внутрішніх справ України, Службою безпеки України, центральними органами виконавчої влади, що реалізують державну політику у сферах охорони здоров’я, соціального захисту населення, захисту державного кордону та іншими органами за місцем перебування особи з інвалідністю на обліку або за місцем її роботи.

Усі ці послуги можна отримати у медичних закладах Рівного. Аби уникнути непорозумінь, краще відразу з собою мати електронне направлення від сімейного лікаря.

Безоплатні медичні послуги у Рівному, які не передбачені законодавством

Щодо медичних послуг для ветеранів, які не передбачені договорами з НСЗУ, у Рівному можливе безоплатне зубопротезування пільговим категорій громадян. Це затверджено наказом управління охорони здоров’я виконавчого комітету Рівненської міської ради від 23.09.2022 138 на виконання міської програми «Здоров'я громади» на 2023-2027 роки, затвердженої рішенням міської ради від 18.10 2022 № 135.

Також мешканці Рівненської міської громади, які є учасниками бойових дій та особи з інвалідністю внаслідок війни i потребують (потребували) лікування непліддя із застосуванням допоміжних репродуктивних технологій методом екстракорпорального запліднення, можуть отримати відшкодування коштів в розмірі до 50 тисяч гривень. Це передбачено відповідним Положенням, яке затверджене рішенням Рівненської міської ради від 03.11.2023 № 2677.

Реабілітація

Рівненщина є ключовим центром в Україні для надання реабілітаційної допомоги, яка стосується пацієнтів з ураженнями центральної нервової системи, травмами головного мозку, хребта. Тобто тих, травм, які отримали внаслідок бойових дій. Наразі чотирнадцять закладів охорони здоров’я Рівненської області мають чинні договори з надання послуг з реабілітації:

  1. «Міська лікарня №2» Рівненської міської ради. Тут є стаціонарна та амбулаторна допомоги.
  2. «Міська дитяча лікарня» Рівненської міської ради. Є стаціонарна та амбулаторна допомоги.
  3. «Рівненський обласний спеціалізований будинок дитини з центром реабілітації дітей з органічними ураженнями центральної нервової системи з порушенням психіки та паліативної допомоги дітям» - стаціонарна та амбулаторна допомоги.
  4. «Рівненська обласна клінічна лікарня імені Юрія Семенюка» Рівненської обласної ради, теж є стаціонарна та амбулаторна допомоги.
  5. «Центральна міська лікарня Рівного» Рівненської міської ради: стаціонарна допомога.
  6. «Клеванська лікарня імені Михайла Вервеги» Клеванської селищної ради: смт Клевань, стаціонарна допомога.
  7. «Олександрійська районна лікарня» Рівненської районної ради: Рівненський район, село Олександрія, амбулаторна допомога.
  8. «Радивилівська центральна міська лікарня» Радивилівської міської ради Рівненської області: Дубенський район, м. Радивилів. Тут є лише амбулаторна допомога.
  9. «Рівненська обласна дитяча лікарня» Рівненської обласної ради: м. Рівне, стаціонарна та амбулаторна допомоги.
  10. «Рівненський обласний госпіталь ветеранів війни»: Рівненський район, смт. Клевань. У госпіталі є стаціонарна та амбулаторна допомоги.
  11. «Корецька обласна лікарня відновного лікування» Рівненської обласної ради: м. Корець, стаціонарна та амбулаторна допомоги.
  12. «Вараська багатопрофільна лікарня». Ця лікарня надає стаціонарну та амбулаторну допомоги.
  13. «Дубенська міська лікарня»: м. Дубно; стаціонарна та амбулаторна допомоги.
  14. ПП «Клініка МЕД ОК»: м. Рівне, вул. Боголюбова Миколи, 5. У клініці надають амбулаторну допомогу.

У цих закладах є необхідна матеріально-технічна база та підготовлені спеціалісти.

Сім'ям загиблих (померлих) ветеранів війни та сім'ям загиблих Захисників і Захисниць України надаються такі пільги:

  • безплатне одержання ліків, лікарських засобів, імунобіологічних препаратів та виробів медичного призначення за рецептами лікарів;
  • безплатне першочергове зубопротезування (за винятком протезування з дорогоцінних металів);
  • безоплатне забезпечення санаторно-курортним лікуванням або одержання компенсації вартості самостійного санаторно-курортного лікування. Порядок надання путівок, розмір та порядок виплати компенсації вартості самостійного санаторно-курортного лікування визначаються Кабінетом Міністрів України;
  • щорічне медичне обстеження і диспансеризація із залученням необхідних спеціалістів;
  • першочергове обслуговування в лікувально-профілактичних закладах, аптеках та першочергова госпіталізація.

Відзначимо, що медичні пільги, передбачені законодавством, ветерани війни та сім’ї загиблих військових можуть отримати в усіх закладах охорони здоров’я Рівненської області. Крім того, деякі громади забезпечують своїх мешканців-військових і іншими безоплатними медичними послугами або частково покривають вартість певних процедур. Інформація про це надається у індивідуальному порядку для ветеранів громади.

*Створено за фінансової підтримки Європеського союзу. Зміст є відповідальністю редакції "Рівне Медіа" та не обов'язково відображає позицію Європейського Союзу

Читайте також: Які послуги можна отримати з допомогою адмінсервісу «Ветеран» у рівненському ЦНАПі

Читайте також