Медики: бородачі можуть продовжити пандемію COVID-19

Фото - ілюстративне / відкриті джерела

Відмова від гоління бороди може вплинути на поширення коронавірусу в світі. Медична маска ефективно захищає від вірусу, лише коли щільно прилягає до обличчя. Тому власники рослинності на обличчі, в залежності від довжини і товщини бороди, не можуть відчувати себе в цілковитій безпеці.

«Вільне носіння маски, а також проміжок між маскою і особою збільшує ймовірність інфікування, - цитує CNN Мону Гохарі, доктора Єльської школи медицини. - Тому, якщо ваша маска не прилягає до обличчя належним чином, ви серйозно ризикуєте ».

Згідно з дослідженням, проведеним у грудні 2020 року, використання масок не дає 100-відсоткового захисту, але може знизити кількість нових заражень коронавірусом майже на 50%. Тому бородані можуть бути причетні до подальшого поширення COVID-19 на планеті і продовженню пандемії, кажуть експерти.

«Проміжок між маскою і особою всього в 0,2 міліметра може привести до того, що від 2% до 8% вдихається повітряно-крапельної суміші, легко потрапить в маску без фільтра», - сказав Робінсон Перик, науковий співробітник Гамбурзького університету. - І чим більше проміжок, тим вище відсоток вдихуваного повітря, що потрапляє в маску».

У 2017 році Центр по контролю і профілактиці захворювань в США опублікував інфографіку, яка форма бороди не завадить правильному носінню респіратора і маски. Зеленими галочками відзначені прийнятні «зачіски для особи», хрестиками - такі, що не рекомендуються.

Читайте також