Медикиня Рівненської обллікарні рятує життя українських бійців у складі "Госпітальєрів"

Ярмолюк Любов Петрівна – лікарка з ультразвукової діагностики Центру ендоскопічних та ультразвукових досліджень Рівненської обласної клінічної лікарні імені Юрія Семенюка. Жінка від початку російсько-української війни з 2014 року впродовж багатьох років допомагає фронту як лікарка-волонтерка.

Історію жінки опублікували на сайті медзакладу.

«Згодом пройшла відбір і була зарахована до Першого Добровольчого Медичного батальйону ім. Миколи Пирогова (ПДМШ), – згадує Любов Петрівна. –  А з перших днів повномасштабного вторгнення перебувала в Києві на евакуації поранених з-під Ірпеня, Гостомеля, Бучі, також працювала на аптечному складі».

Пройшовши вишкіл із надання медичної допомоги в польових умовах, лікарка з листопада 2022 року була зарахована в батальйон «Госпітальєри» Української Добровольчої Армії (УДА).

«Надавала медичну допомогу військовим 3 бату УДА та цивільному населенню. За 3 місяці 2024 року було евакуйовано 750 поранених із мінно-вибуховими травмами, відмороженнями, комбінованими політравмами, хімічними опіками різного ступеню важкості», – ділиться спогадами Любов Петрівна.

Свій професійний шлях жінка розпочала 1981 року, закінчивши навчання в Тернопільському державному медичному інституті. Каже, що професію обрала не випадково:

«Мої прабабуся та бабуся по материнській лінії лікували по всій окрузі травами, приймали пологи. Неабиякий божий дар зцілення народними методами мала мама. Лікарями стали і моя сестра, і брат, а також його дружина».

Любов Петрівна є лікаркою-професіоналкою в обстеженні всіх органів і систем, екстракраніальних судин. Повернувшись нещодавно зі Сходу країни, вона продовжує надавати допомогу пацієнтам із різними патологіями – проводити ультразвукове обстеження всіх органів і систем з доплерографією, допомагає пропрацьовувати ідеї комфортного перебування хворих у стінах РОКЛ ім. Юрія Семенюка, психологічного розвантаження військових, гідного ставлення до співробітників.

Як зазначають у медзакладі, жінка не уявляє свого життя без РОКЛ імені Юрія Семенюка та згуртованого колективу висококласних практикуючих фахівців і науковців. Дуже любить свою роботу за оперативність, безболісність, ефективність і результативність. Вона, як і її колеги з Центру ендоскопічних та ультразвукових досліджень, переконана: рух уперед, удосконалення – запорука успіху.

Саме тому Ярмолюк Любов Петрівна, окрім професійних здобутків, має багато захоплень, серед яких - інтер'єрна вишивка, письменство та дослідницька робота. Жінка видала 3 історико-краєзнавчі й автобіографічні видання, 17 книг (поезія, проза, 6 дитячих збірок). Багато дитячої літератури передала в дошкільні та шкільні заклади на деокуповані території, за кордон. Друкувалася в часописі «Український Ванкувер» (Канада), «Далеч світу» (Австралія), у періодичних виданнях в Україні. Є членкинею Національної спілки журналістів, почесним членом секретаріату НСЖУ. Авторка та модераторка медико-соціального проєкту «Крок на зустріч» (допомога дітям із захворюваннями ЦНС, психіки, онкогематологічними захворюваннями). Любов Петрівна є авторкою телепрограми «Життя, здоров'я, довголіття», що на RITM-TV. Упродовж 2011–2021 років – голова комітету охорони здоров'я, материнства, дитинства, питань релігії та соціальної сфери Громадської ради при Рівненській ОДА.

Для лікаря за фахом, мисткині, вишивальниці, меценатки, волонтерки, громадської діячки як спадкоємиці репресованого духовенства Україна – це земля вільних, свободолюбивих, талановитих і неймовірно працьовитих, інтелектуальних, високодуховних людей, які зобов’язані плекати силу духу.

«Саме тому кожен із нас, незважаючи на складні умови життя, повинен розуміти, що найважче сьогодні тим, хто по 2 роки не бачить своїх дітей, рідних, близьких, тим, хто не може з бліндажу вийти по 2 доби під проливним дощем, морозом і мокрим снігом із накладеними турнікетами, тим, у кого на передовій по кілька членів сім'ї або рідні повертаються на щиті, тим, хто шукає за ДНК-експертизою одну-єдину дитину», – ділиться роздумами Любов Петрівна.

Читайте також