Мелітопольська черешня - під окупацією: чи посмакують українці ягодами цього сезону

Цьогоріч через вторгнення рф ситуація на ягідному ринку змінилася: тепер черешню везтимуть з Польщі до України. Частина українських ягідних ферм розташовані на територіях Запорізької, Херсонської областей, які потрапили під окупацію чи де йдуть бої, тому врожай ягід цього літа скоротиться на 30-50%, пише AgroPortal.ua.

Навіть ті ягоди, котрі виробники південних та південно-східних областей зможуть виростити, вони не спроможні будуть поставити на український ринок через окупацію. Попри все, українські ягідники борються за врожай, навіть використовують дрони для обробки полів до того, як площі будуть розміновані.

Гард.City поспілкувався із президенткою асоціації «Ягідництво України» Іриною Кухтіною.

Пані Ірино, в яких регіонах України, окрім Мелітополя, вирощують черешню?

— Ранню вирощують і на Закарпатті, основний сезон — Вінничина, Київська область. Ще Дніпропетровщина.

Чи везтимуть ягоди з інших країн, та яким чином, якщо морські порти заблоковані?

— Везти можуть турецьку, потім польську. В Україну — тільки автотранспортом, до кордону — авіа. Власної черешні буде недостатньо, але питання, чи будуть гроші у внутрішнього покупця на дорогий продукт.

За словами Ірині Кухтіної, Мелітополь та Херсонщина разом давали понад половину української черешні.

Тим часом мережа супермаркетів «Сільпо» (Fozzy Group) планує замінити мелітопольску черешню ягодами з інших областей України. Прес-служба мережі повідомляє: 

«Не менш хвилюючим питанням (ніж сіль, — прим. авт.) для всіх українців сьогодні є черешня — знову ж таки через окупацію півдня України. То чи буде черешня у цьому році? Відповідаємо: буде. У «Сільпо» подбали, щоб українці змогли поласувати українською ягодою і в часи війни. Тому ми домовилися з господарствами у Закарпатській, Черкаській, Вінницькій, Одеській областях про збільшення поставок черешні у цьому році».

Читайте також