Мешканці сусідніх сіл готові голодувати та перекривати дороги, аби не стати частиною Рівного

Більше сотні мешканців прилеглих до Рівного сіл сьогодні вранці влаштували мирну акцію протесту під стінами Рівненської облдержадміністрації. У такий спосіб жителі Городка, Обарова та Бронників висловили своє незадоволення приєднанням їхніх сіл до Рівного. Люди вимагають від керівництва області переглянути перспективний план адміністративно-територіального устрою та затвердити самостійність Городоцької ОТГ, ідею приєднання до якої підтримує значна частина мешканців сусідніх сіл.

Нагадаємо, минулого тижня у Рівному затвердили новий перспективний план формування ОТГ, згідно якого відбудеться укрупнення вже існуючих та нових громад навколо більших міст та сіл. Члени робочої групи прийняли рішення приєднати до обласного центру села Городок, Обарів та Бронники, а також селище Квасилів. Однак з такими змінами не погоджуються мешканці цих сіл, які під час сьогоднішнього мітингу заявили, що готові більш радикально відстоювати своє право на самостійність.

– Люди вже сьогодні готові перекривати дорогу, влаштовувати голодування, пікетувати адміністративні будівлі. Ми знаємо, що це протизаконно, але вони нас змушують до цього. Ми звертаємось, щоб нас почули і не топталися по нашому народу, щоб в майбутньому ми не проснулися не тільки в Рівному, а й в Росії. Вони думали, що ми вирощуємо хліб і до хліба, і будемо їх годувати, сплачувати податки, будувати оці світлі кабінети. Ні, це все минулося. Люди знають, що таке життя і хочуть жити добре. Ми вимагаємо, щоб влада відізвала свій злочинний план, – заявив мешканець Обарова Василь Радзивіл.

Протестувальники хотіли донести свої вимоги до голови Рівненської ОДА Віталія Коваля, однак до людей вийшов лише його заступник Ігор Тимошенко. Під періодичні вигуки з натовпу «Ганьба!» посадовець заявив, що пропозиції селян можуть бути враховані Кабінетом Міністрів України та будуть направлені на доопрацювання.

Люди побоюються, що після приєднання до Рівного їхні села втратять економічний потенціал та будуть виконувати роль околиць обласного центру з великою кількістю вільної землі. В підтвердження наводять приклад інших сіл, які ще раніше стали частиною Рівного.

– Років 40, може, більше, були Тютьковичі та Золотіїв приєднані до Рівного – ви заїдьте туди, подивіться. В нас на хуторах краща дорога, ніж там. І ми бачимо, які там порядки. Бачимо, що робиться на Басовому Куті, Тинному, – зазначив голова Бронниківської сільради Олександр Білецький.

Врешті люди написали звернення до голови Рівненської ОДА Віталія Коваля з проханням не руйнувати досягнення реформи місцевого самоврядування, яка успішно впроваджується на Рівненщині, та внести зміни до нового перспективного плану адміністративно-територіального устрою. Крім того, висловили сподівання, що їхні вимоги найближчим часом почують. В іншому випадку, пообіцяли, що на мирній акції не зупиняться.

Читайте також