"Ми не хочемо комусь зла, але справедливість має бути" - рідні дівчинки, яка померла у лікарні в Рівному

У Рівному правоохоронці розслідують трагічний випадок у Рівненській обласній дитячій лікарні, який сколихнув усю країну. У медзакладі померла 2-місячна дівчинка Поліна. Попередньо - від опікового шоку. 

Згорьовані рідні дівчинки погодились розповісти про обставини того дня та власну версію подій. За їхніми словами, дитину під час проведення операції поклали на столик із підігрівом, де дитина отримала опіки, від яких згодом померла. 

"8 жовтня я народила нашу доньку - Полінку. Спочатку ми були шоковані діагнозом лікарів, адже жодне УЗД не показало жодних вад у дитини. Згодом виявилось, що у неї - грижа на спині. З перших днів нас консультував нейрохірург, який і згодом оперував",  - розповідає мама дівчинки Клавдія.

За словами жінки, вони чекали аби дитина набралась сил та підросла, щоб провести складну операцію з видалення грижі. Маму з дитиною виписали додому, де малеча підросла та набрала вагу.

"За два місяці ми виросли на 9 сантиметрів та набрали вагу: були 3 700 стали -  5 300. Ми росли. Полінка була активна, потроху тримала голівку, билась ніжками... Вона була цілком здорова без будь-яких відхилень, а не як написала обласна лікарня, що в неї були проблеми з нервовою системою. Вона була здоровою дитиною, окрім цієї грижі".

Клавдія пригадує, що перед операцією разом із донькою проходили обстеження та жодних протипоказань та застережень від лікарів не було.

"12 грудня, ми приїхали у лікарню і готуватись до операції, пройшли всіх лікарів. Сама операція тривала майже 4 години. О 16 годині прийшов нейрохірург та сказав: "Що операція пройшла успішно, на рахунок його". Взагалі, на мою думку, він - спеціаліст і жодних претензій до нього не маю, адже всі операції з нейрогірургії є складними. Також він сказав, що як анастезіолог перевернув дитину - вона була обпечена і та попросила, щоб я підійшла. Я спустилась у відділенння, там мені казали, що дитина трішки обпеклась, вони викликали жіночку з опікового... До дитини мене пустили лише через 2 години після операції. Я побачила дитину, вона була вся у бинтах. Я питала про ступінь опіків, але мені ніхто нічого не казав. Я стояла і питала чому вона спить, а вони мені - ми її тримали у сні, щоб їй було легше...., - говорить крізь сльози жінка.

Вночі жінці зателефонували і попросили спуститись у реанімацію. Там, Клавдія дізнась про смерть двомісячної доньки.

"Як мені пояснили, під час операції немовляток кладуть на спеціальний столик, який нагрівається і підтримує темпаратуру дитини. Ми так і не дізнались чому це сталось.  Сама анастезіолог сказала: "Ми шоковані, що таке сталось. У нас такого раніше не було, такого випадку у нас не було... я не знаю чого воно не зробилось".  Думка нашої сім'ї - вони забули її виключити, влключили і не вимкнули. Коли наші бабусі дивились, там був жах. Там не факт, що від животика щось лишилось".

Родина жінки вважає, що у смерті їх малечі винні анастезіолог та медсестри операційного відділення. Попри все, вони пригнуть справедливості та покрання для кривдників дитини.

"У свідодстві про смерть вказали - дитина померла від опікового шоку, 45% тіла, опіки від 1 до 3 ступеня,також у заключенні просмерть вказали це",- ділиться Клавдія.

Бабуся дівчинки Оксана Анатоліївна розповідає, що санітар навіть попросив їх вийти з приміщення, коли вони хотіли переодягнути Полінку. Все тому, що на тілі було багато опіків.

"Для нас це велика втрата. Ми не хочемо комусь зла, але справедливість має бути. Нам було сказано, що це перший випадок в обласній лікарні, проте тепер з'являється інформація, що є дітки, які лишились живі, але дуже попечені: у когось - сіднички, ніжки, в когось ручки. Я лише хочу, щоб діти від цих столиків не помирали і не обпікались".

У лікарні кажуть, що опіки дитина отримала від нагрівального елементу, який використовують при оперуванні немовлят, кажуть у лікарні.

"Призначили одразу невідкладне лікування, тому що це перша стадія опікової хвороби — опіковий шок. Всі протишокові заходи ми одразу розпочали і почали надавати допомогу. Стан дитини залишався тяжкий, прогресивно він погіршувався в динаміці і на наступний день о першій годині ночі вона, на жаль, померла. Що сталося, я… Щось, мабуть, з тою грілкою. Я не фізик і не хімік, мабуть, щось там сталося", — розповідає заввідділення анестезіології Сергій Матвіїв.

Як зазначив керівник лікарні Суспільному, про випадок вони самі повідомили у поліцію.

"Ми одразу, коли це сталося, чесно призналися мамі. Ми просто думали, що вдасться з цієї ситуації вийти, вдасться врятувати дитину. Ми знаємо цих лікарів — це хороші лікарі і персонал, і ми самі поки що не можемо зрозуміти і з’ясувати, чому і звідки воно так взялося", — каже директор обласної дитячої лікарні Віталій Бойко.

В лікарів та персоналу, який був присутній під час операції, взяли пояснення для слідства, яке розпочали правоохоронці.

Наразі триває розслідування щодо смерті немовляти в обласній дитячій лікарні. 

Слідчі Рівненського РУП встановлюють усі обставини смерті дитини в рамках кримінального провадження, відкритого за частиною 2 статті 140 КК України (неналежне виконання професійних обов’язків медичним працівником, що спричинило тяжкі наслідки неповнолітньому).

Читайте також