Можна зіпсувати зір: в Україну завезли небезпечний перець

В Україну завезли отруйний болгарський перець. 

Про це повідомляють у Херсонській міськраді. 

В овочі зафіксували перевищену концентрацію форметанату.

Виростили перець у Йорданії. а експортували в Україну з Польщі. 

Гуртовик: VITA FRUIT sp.z.o.o, Przeworsk, отримувач в Україні: ТОВ “МОДЕНА УКРАЇНА”).

Зокрем виявлений хімікат може спровокувати отруєння, інтоксикацію та подразнення шкіри.

Чим небезпечний форметанат

Форметанат є інсектицидом та акарицидом, який застосовують для обробки насіння та деяких видів фруктів, таких як цитрусові, персики, нектарини, груші, яблука та помідори. Хімічно він відноситься до карбаматів і містить ще одну активну групу - формамідінову, яка визначає його вплив на комах.

Людина та тварини можуть отримувати цей хімікат через їжу, воду або вдихання. Симптоми гострого отруєння форметанатом включають нудоту, блювання, біль у животі, слинотечу, діарею, підвищену пітливість, порушення зору, слабкість, утруднене дихання та підвищення артеріального тиску. У випадках важкого отруєння може виникнути судома, а потерпілий може впасти в кому.

Ці ефекти зумовлені механізмом дії інсектицидц: він обертає фермент ацетилхолінестеразу, який руйнує ацетилхолін, нейромедіатор, що бере участь у передачі сигналу від нервів до м'язів та в центральній нервовій системі.

Надлишок цього речовини в організмі призводить до порушення функціонування нейронів. Форметанат не має канцерогенних властивостей, і його хронічна токсичність для ссавців є слабко дослідженою.

 

Читайте також