На Дубенщині проживає 76-річний майстер, який із дитинства займається вишивкою

У Мирогощанській громаді, що на Дубенщині, мешкає майстер-вишивальник Якута Федір Михайлович, роботи якого є частиною нематеріальної культурної спадщини.

Про майстра та його справу розповіли в Управлінні культури і туризму Рівненської ОДА в межах проєкту "Рівненщина на смак".

"Вишивка – класичний вид українського народного мистецтва, який виступає у різноманітних варіантах: прикраса тканини, одягу, інтер’єрного та обрядового призначення. Естетично-художня природа вишивки, її функціональна затребуваність, певна доступність стали основою масовості у творчості українського народу. З давніх часів в Україні були популярні вишиті ікони. Їх вишивали в монастирських майстернях і талановиті народні умільці", - ідеться в повідомленні.

Яскравим прикладом у збережені народних традицій, втілених в сучасні вишиті твори, є творчий доробок Якути Федора Михайловича, жителя с. Острів, що в Дубенському районі. Чоловік почав вишивати ще в дитинстві. А коли побудував власний дім, вишив штори з красивими українськими квітами, які стали окрасою будинку. Народився Федір Михайлович 20 листопада 1948 року в с. Княгинин. Навчався в Княгининській школі, після закінчення якої працював завклубом села Острів.

Майстер віддає перевагу вишиванню хрестиком.

"Роботи вражають витонченістю ліній, гармонійною композиційною побудовою, професійною майстерністю, художнім смаком, надзвичайною увагою до людей. Споглядаючи майстерно вишиті Федором Михайловичем ікони і картини, розумієш, що кожен стібок зроблений з любов’ю і молитвою. Нитка за ниткою – розвиток історії не лише окремого вишитого образу, але і нашого українського життя. Це робота, яка вимагає терпіння", - додають наприкінці.

Роботи Федора Михайловича є прикрасою культурно-масових заходів, які відбуваються на території громади.

Читайте також