На півночі Рівненщини провели обряд з тисячолітньою історією (ФОТО)

У селі Сварицевичі, що на Дубровиччині, традиційно провели захід обряду Водіння куста в рамках благодійного заходу по збору коштів для ЗСУ. Обряд має тисячолітню історію, неперервність та унікальність відтворення, а тому внесений до переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України.

Цьогоріч свято супроводжувалося роботою атестаційної комісії Управління культури і туризму Рівненської ОДА щодо підтвердження звання народних аматорських колективів - переатестацію успішно пройшли 9 аматорських колективів закладів культури Відділу освіти, культури, туризму, молоді та спорту Дубровицької міської ради, який і виступив організатором події.

"Сьогодні такі події - не так несуть розважальний характер, як спрямовані на популяризацію національної ідентичності, розвитку традиційної культури і народних цінностей, які виокремлюють нашу українську самобутність. Ця війна як за територію, людський ресурс, так і за нашу національну свідомість! Переможемо! З Богом нам! А наші фольклористи, виконавці та аматорські колективи - унікальні і неповторні, бо бережуть своє і популяризують попри і всупереч буремним подіям! Низько кланяюся вашій праці!" - зазначила під час вітального слова та вручення атестаційних свідоцтв директорка КЗ "Рівненський обласний центр народної творчості" РОР Ірина Рачковська-Баковецька .

В межах заходу відвідувачам були представлені й інші родзинки нашого Рівненського Полісся - традиція бортництву (давній метод видобування меду) і серпанкового ткацтва.

До заходу долучилися і представники "Центру підтримки ЯМаріуполь Рівне", які приїхали з Рівного безпосередньо на дійство, аби побачити Куста і ближче познайомитися із культурою поліщуків.

"А ми водим Куста із хати й до хати, щоб були всі люди здорові й багаті!" - такими словами обрядової пісні завершується цьогорічне кустування.