На півтисячі більше: які наслідки для рівнян матиме підвищення «мінімалки» у 2018 році

Початок 2017 року здивував українців збільшенням удвічі мінімальної заробітної плати. Мало хто вірив у те, що замість звичних 1600 отримуватиме аж 3200 гривень. Однак, ще тоді експерти не радили тішитися з цього приводу і називали чимало наслідків для економіки. І ось з початком 2018-го в Україні знову обіцяють підвищення «мінімалки». Як це вплине на економіку країни та чи матиме позитивні наслідки для українців, читайте у нашому матеріалі далі.

Штучне підняття мінімальної зарплати у два рази, як це відбулося минулого року, має загалом негативні наслідки. Адже, за словами експертів, якщо зростання «мінімалки» відбувається більш помірними темпами і співставлено з темпами росту економіки, то це - нормальний хід.

«Якщо ми говоримо про підняття мінімальної заробітної плати з 1600 до 3200 грн, то спочатку для всіх це був дуже цікавий і позитивний ефект. Збільшилися доходи в бюджет і в Пенсійний фонд - цьому всі раділи, - пояснює виконавчий директор центру соціально-економічних досліджень «Сase Україна», експерт із економічних питань Дмитро Боярчук. - Але якщо тут говорити про наслідки, то, по-перше, ми бачимо значне прискорення інфляції - більше, ніж очікувалося. А по-друге, за перший-другий квартали ми бачимо, що спостерігається різке безробіття, при тому, що українська економіка насправді росте з непоганими темпами».

 Дмитро Боярчук, ілюстративне фото

У Проекті державного бюджету України на 2018 рік, затвердженому Кабінетом Міністрів і зареєстрованому у Верховній Раді від 15 вересня, передбачено підняття мінімальної заробітної плати на 16,3%. Відтак, з початку року вона зросте ще на трохи більше 500 грн і становитиме 3 723 гривні.

З цього приводу експерт зазначив:

«Цього разу зростання «мінімалки» не таке вже й велике. Це відсоток, який не дуже зачіпає економічний ріст, тому він не несе в собі плачевні наслідки для українців. У номінальному виразі – це досить прийнятні цифри. Звичайно, ми можемо піднімати дискусію про співмірність зарплат і темпів розвитку економіки, але порівняно з подвоєнням «мінімалки» на початку цього року, я б сказав, що зараз нас чекає адекватне зростання», - підкреслив Дмитро Боярчук.

Втім, зміни чекають не тільки рівня мінімальної заробітної платні. У 2018 році на 16% також збільшиться фінансування медичної реформи і на 20% більше отримуватиме освітня сфера. Крім того, на 25% планують підняти заробітні плати вчителям.


Олеся БОРОВЕЦЬ