На Рівненщині археологи провели розкопки на давньоруському городищі

Скляні й бронзові прикраси 10-11 століть виявили під час розкопок давньоруського городища біля села Хотин, що входить до Шпанівської тергромади на Рівненщині. Цьогорічний археологічний сезон продовжив торішні дослідження пам'ятки місцевого значення.

Про це інформує Суспільне.

Керівник археологічної експедиції Олексій Войтюк показав Суспільному знахідки, які виявили на давньоруському городищі. Серед них – підвісна іконка з іменами двох святих покровителів ковальства – Козьми і Дем'яна.

"Я таких не бачив у нас на Волині, щоб були знайдені в розкопах під час досліджень", – каже Олексій Войтюк.

Це спільна експедиція Інституту археології Національної академії наук і Рівненського обласного краєзнавчого музею. Досліджують пам'ятку археології місцевого значення 10-11-го століть. І цим періодом археолог Олексій Войтюк датує три бронзові знахідки: підвіску, лунницю і натільний хрестик.

"Що цікаво, що він заповнений скляною пастою, це свідчить про високий рівень ювеліра. 10-11 століття – ймовірно, що це потужний культурний і матеріальний злет цієї ділянки", – додає керівник експедиції.

Знайдена лунниця – бронзова копія зі срібного оригіналу, яку, найімовірніше, виготовили тут, на місці. Археолог датує її 10-11 століттям.

Серед знахідок – фрагменти давньоруських скляних браслетів. Вони більш характерні для Пересопниці, – каже археолог. Втім для такого поселення як Хотин, яке не згадувалось в літописах, це, за словами Олексія Войтюка, унікальні речі.

Залізне тесло, також виявлене в Хотині, має специфічні вушка, які дозволяють археологам датувати його межею 10-11 століть.

Під час розкопок археологи виявили різночасові знахідки, найраніші з яких датують третім тисячоліттям до нашої ери.

"Показовою для цього періоду є крем’яна сокира із шліфованим лезом, хоча трохи пошкоджена. Але цікава річ доби бронзи", – каже археолог.

Під час експедиції сподівалися натрапити на давньоруське житло. У розвідкових розкопах виявили лише господарські об'єкти.

Один із об'єктів – зернова яма глибиною у 3,2 метра, – розповідає учасник археологічної експедиції Віталій Тимощук.

"Світлий ґрунт свідчить про те, що це вже йде материк, тобто це той ґрунт, який був непорушений і чітко можна зловити контури цієї ями", – додає Віталій Тимощук.

Також виявили ранньохристиянське дитяче поховання.

"Дитина віком до 10-ти років, ще лишилися молочні зуби. Весь кістяк відправимо до Києва на антропологічний аналіз, щоб отримати більш вичерпну інформацію", – додає Олексій Войтюк.

Працювали археологи на замовлення Шпанівської територіальної громади, яка виділила на дослідження 49 тисяч гривень. Тергромада, за словами Олексія Войтюка, зацікавлена у розвитку туризму.

"Їм треба інформація, щоб говорити щось про городище. Надія була на житловий об'єкт, щоб можна було зробити пізнішу реконструкцію. Але сподіваюся, що співпраця буде продовжуватися", – додає керівник експедиції.

Знахідки передадуть в колекцію Рівненського обласного краєзнавчого музею. Там їх опрацюють та презентують на звітній виставці наприкінці року. Потому найцікавіші з них поповнять постійну експозицію.

Читайте також