На Рівненщині батько із сином самостійно змайстрували вертоліт

Уже півроку жителів Рівненщини дивують відеоролики із зібраним власноруч гелікоптером. Винахід належить Олександру та Володимиру Войтовичам із села Рафалівка. 

Як розповіли батько і сином, над своїм апаратом працювали два роки. Із весни уже почали тестувати селищем. Подивитися на дивожу з'жджаються дітлахи з усього села, повідомяє volodymyrets.city

– Сюди я поставив бензиновий двигун об’ємом 1,5 літри від Хонди Цивік, потужність – до 80 кінських сил. Заправляю бензином А-95, пробував і дорожчий, люксовий, та чомусь апарат краще працює саме на звичайному. В середньому на годину польоту треба до 30-35 літрів пального. Та я ще стільки за раз не літаю, бракує досвіду. Взагалі, щоб отримати посвідчення пілота вертольота, треба налітати мінімум 40 годин з інструктором, а в мене їх трохи більше 6 годин назбиралось, - розповідає Олександр. 

Вертоліт важить важить 300 кілограмів. Розрахункова підйомна маса гвинтокрила – до 400 кілограмів.Деталі купували в будівельних магазниха. Дещо брали із підручних засобів, інші деталі майстрували самостійно. 

Таке задоволення обійшлося в в кругленьку суму. Батько із сином розповідають, що на ці гроші можна було придбати хороший автомобіль. 

Перед кожним вильотом майстри оглядають апарат. З першого разу, кажуть, не все виходило, проте поступово навички здобувались. Для того, щоб їх всі відпрацювати, потрібен не один місяць. Взагалі літальні апарати тестують роками. 

Наразі найбільша висота, яку досягнув Олександр - 5-7 метрів, а найдовша відстань - 500 метрів. За розрахунками апарат може піднятись на висоту до 2000 км, а динамічно – до 3000 кілометрів, все залежить від розрідженості повітря.

Зі своїм апаратом Олександр вже брав участь у фестивалі-виставці саморобних літальних апаратів у Ротмістрівці, що на Черкащині та отримав грамоту. Каже, був єдиний із таким єдним із таким апаратом. У подальшому винахід хочуть удосконалити, крім того у планах Олександра - створити повноцінний тримісний вертліт.

 

Читайте також