На Рівненщині більше місяця діятиме заборона на вилов раків

У Рівненській області з 20 серпня діятиме заборона на вилов раків.

Про це інформують у Рівненському рибоохоронному патрулі.

У період з 20 серпня по 30 вересня 2022 року на території Рівненської області діятиме заборона на вилов раків. З відповідним наказом Управління Державного агентства меліорації та рибного господарства у Рівненській області можна ознайомитись за посиланням.

Дана заборона встановлюється з метою збереження та охорони популяції цього виду водних біоресурсів на час другої линьки. Линька триває від кількох годин до однієї доби. Проте період формування та зміцнення нового панцира може тривати від одного до півтора місяця. В час линьки раки вразливі: малорухливі та вразливі до зовнішніх небезпек, що й робить їх легкою здобиччю для браконьєрів.

За вилов раків під час заборони передбачено покарання від адміністративної до кримінальної відповідальності, а також відшкодування нанесених рибному господарству збитків. Компенсація за кожного незаконно виловленого рака становить 3 332 грн.

Після закінчення заборони одній особі за добу можна впіймати 30 раків на водоймах загального користування та 50 – на водоймах, де впроваджене платне рибальство. Забороняється вилов цих річкових мешканців у темну пору доби (пізніше години від заходу сонця та раніше години до його сходу) із застосуванням підсвічування.

Також в Правилах любительського і спортивного рибальства прописано мінімальний розмір рака, який дозволено виловити рибалкам – 10 сантиметрів.

Читайте також